Skip to main content

Το re:publica βάζει τη Θεσσαλονίκη στην ατζέντα των ψηφιακών εξελίξεων

Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ για την ψηφιακή κοινωνία έρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου - Ο ιδρυτής του μιλάει στη Voria.gr

Αναδεικνύει τις νέες τάσεις στην τεχνολογία, θίγει τα σημαντικότερα ζητήματα της ψηφιακής κοινότητας και συγκεντρώνει ακτιβιστές, bloggers και δημοσιογράφους γύρω από ένα τραπέζι.

Ο λόγος για το φεστιβάλ re:publica (δείτε εδώ) το οποίο αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στην Ευρώπη αναφορικά με τον ψηφιακό κόσμο και την τεχνολογία και φέτος διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για τον θεσμό, ο ιδρυτής του Andrea Gebhard αναφέρει ότι ήδη από την έναρξη του το 2007, το re:publica έχει εξελιχθεί από μια φιλική συνάντηση μεταξύ bloggers στην οποία συμμετείχαν 700 άτομα σε ένα συνέδριο ανοιχτό προς την κοινωνία που καλύπτει πολλά θέματα και προσελκύει 9.000 επισκέπτες, έτσι όπως τουλάχιστον καταγράφηκε στην 11η χρονιά του re:publica στο Βερολίνο.

«Στην Ελλάδα ερχόμαστε πρώτη φορά. Αναμένουμε μερικές εκατοντάδες επισκέπτες και ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα. Θα έχουμε συμμετέχοντες από όλη τη Μεσόγειο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα μιλήσουμε για την ψηφιακή κοινωνία και θέλουμε να δικτυωθούμε με όλους τους ενδιαφέροντες ανθρώπους που ασχολούνται με το ζήτημα αυτό» τονίζει.

Τα highlights του προγράμματος

Το πρόγραμμα της re:publica στη Θεσσαλονίκη ξεκινά τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου στον χώρο του λιμανιού Θεσσαλονίκης. «Θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα μεγαλύτερο των 30 ωρών στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν διάφορα ζητήματα», αναφέρει ο ίδιος.

Ανάμεσα σε αυτά που θα συζητήθουν, ο ίδιος ξεχώρισε  το εργαστήριο στο οποίο θα δίνονται συμβουλές για την ψηφιακή ασφάλεια των δημοσιογράφων («Digital security, tips for journalists and protecting your sources and yourself»), την παρουσίαση μιας μικρής ομάδας Σύρων μηχανικών οι οποίοι σε συνεργασία με Ευρωπαίους μηχανικούς κατασκεύασαν εξοπλισμούς διάσωσης για τους ομοεθνείς τους μόνοι τους («Reconnecting search & Rescue in Syria») αλλά και την ομιλία για τη σημασία των ανοιχτών δεδομένων στις "έξυπνες πόλεις".

Αποκαλύποντας τα δικά του highlights, αναφέρθηκε επίσης στο πρότζεκτ «Interacting with Social Drones», το οποίο ερευνά πώς τα drones μπορούν να αρχίσουν να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους και να αντιδρούν στα συναισθήματα τους αλλά και το session για τη φορλογία και την φοροδιαφυγή ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα (Taxation, a European Issue).

«Θα υπάρχουν πολλά καλλιτεχνικά άτομα στη διοργάνωση και έτσι θα έχουμε και πολλά παράλληλα events» πρόσθεσε ο κ. Gebhard, επισημαίνοντας ότι στο φεστιβάλ συμμετέχει και το Soulfood Thessaloniki.

Εκτός από τα παραπάνω, στη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνουν επίσης ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στις σχολικές τάξεις αλλά και στη συμβουλευτική για εξαρτημένα άτομα, την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τους τρόπους αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους στα social media και την... ποίηση του coding. Ενώ στον χώρο του φεστιβάλ δεν αποκλείεται να δει κάποιος ένα ρομποτάκι να περπατάει και να ζωγραφίζει παράλληλα και κάποιους ανθρώπους να ράβουν ρούχα με μπαταρίες και φώτα LED.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση παρόντες θα είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και ο Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο οποίος θα παραδώσει μια δεκάλεπτη ομιλία με θέμα «The future of television is… television».

Γιατί στη Θεσσαλονίκη

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε το re:publica στη Θεσσαλονίκη. Αγαπώ πολύ τη φράση serendipity (σσ. η ευτυχής συγκυρία, στιγμή). Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους όπου οι άνθρωποι θα μαγεύονται. [Με το Republica] βάζουμε την πόλη στην ατζέντα πολλών ανθρώπων. Η Θεσσαλονίκη το αξίζει. Θέλουμε να μείνουμε» αναφέρει ο κ. Gebhard.

Σε ερώτηση για τους λόγους τους οποίους επιλέχθηκε η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, ο ιδρυτής του republica απαντά: «Μετά την επέτειο της δέκατης διοργάνωσης το 2016, αποφασίσαμε να οργανώσουμε διάφορα events στην Ευρώπη. Πρώτα πήγαμε στο Δουβλίνο το φθινόπωρο του 2016 και είχε μεγάλη επιτυχία. Μετά από αυτό το πρώτο διεθνές βήμα, θέλαμε να πάμε σε μια πλούσια πολιτισμικά πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης».

«Ήμουν πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και γνωρίζω ως ένα βαθμό τη δημιουργική και ψηφιακή κοινότητα. Νομίζω ότι αυτή η επιλογή θα έχει οφέλη τόσο για το re:publica όσο και για την πόλη. θέλουμε να πηγαίνουμε σε πόλεις που μας μας αρέσουν. Να μην είναι πολύ μεγάλες, να έχουν επιρροή στην περιοχή και να διαθέτουν πολύχρωμες κοινότητες. Εννοείται βεβαίως πως η στήριηξη της τοπικής κοινότητας είναι επίσης πολύ σημαντική», πρόσθεσε.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Πέγκας, αναφέρει πως η πρώτη επαφή με την ομάδα του re:publica έγινε όταν το 2012 η πόλη φιλοξένησε το διεθνές φεστιβάλ μουσικής «Womex». Από τότε, όπως υποστηρίζει ο κ. Πέγκας, οι διοργανωτές αγάπησαν την πόλη και ξεκίνησε μια συνεργασία και μια ανταλλαγή μεταξύ των μελών των δημιουργικών κοινοτήτων Βερολίνου και Θεσσαλονίκης.

«Από τη συνεργασία και την ανταλλαγή αυτή η πόλη μας οφελείται» υπογραμμίζει ο κ. Πέγκας ο οποίος θα θίξει το θέμα αυτό στη συζήτηση «Berlin & Thessaloniki – Connecting European Cities» που θα κάνει με τον Klaus Lederer, επικεφαλής του Die Linke στο Βερολίνο.

Στόχος της αντιδημαρχίας αλλά και του φεστιβάλ είναι το re:publica να γίνει θεσμός στην πόλη. Όπως αναφέρει ο κ. Πέγκας, από πλευράς του ο δήμος βοήθησε ώστε η έλευση του φεστιβάλ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη να επικοινωνηθεί στα Βαλκάνια. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν αναμένει εντυπωσιακούς αριθμούς επισκεπτών φέτος αλλά πιστεύει ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να εκτοξευθεί αν συνεχίσει το φεστιβάλ στην πόλη.

Βερολίνο - Δουβλίνο - Θεσσαλονίκη - Ευρώπη

H θεματική του φετινού re:publica είναι το re:connecting Europe.

Όπως λέει ο κ. Gebhard  η ψηφιακή κοινωνία προσφέρει σημαντικά εργαλεία για δικτύωση, σύνδεση αλλά και τη δημιουργία ενός νέου και ισότιμου οράματος για την ήπειρο.

«Το re:publica θα πάει φέτος στο Δουβλίνο, το Βερολίνο και τη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τις ομοιότητες και τις διαφορές την εποχή της ψηφιακής αλλαγής» προσθέτει.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η ομάδα του re:publica παρακολουθεί την ψηφιακή κοινωνία και επιδιώκει να διατηρήσει το διαδίκτυο ανοιχτό σε όλους και ελεύθερο.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρους όπου όλοι θα είναι ισότιμοι. Πιστεύουμε πολύ στη διαφορετικότητα. Στο Βερολίνο, πάνω από τους μισούς ομιλητές είναι γυναίκες. Άλλωστε η ψηφιακή κοινωνία δεν είναι μόνο τεχνολογία και start ups. Είναι εμείς» λέει τέλος.