Skip to main content

Έτσι θα ζωντανέψει ξανά η Νέα Ελβετία - Το σχέδιο του δήμου (φωτο)

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η καθαριότητα του Άλσους - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της Νέας Ελβετίας.

Ενέργειες για να βελτιώσει την εικόνα του Άλσους της Νέας Ελβετίας, στην περιοχή της Χαριλάου, θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή.

Μέσα στους σχεδιασμούς του δήμου Θεσσαλονικης είναι η βελτίωση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις, η δημιουργία ενός πάρκου και η λειτουργία του αναψυκτηρίου, το οποία εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ζωντάνια στο χώρο. Αγκάθι, ωστόσο, για τον δήμο θα αποτελεί η φύλαξη του πάρκου.

Απαντώντας σε κριτική για την κατάσταση του άλσους οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν ότι ο χώρος δεν είναι εγκαταλελειμμένος, βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση στο επίπεδο της καθαριότητας και ο στόχος που πλέον μπαίνει είναι, με συγκεκριμένες ενέργειες, να δοθεί ξανά ζωή στη Νέα Ελβετία που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την ανατολική πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης.



Επί δύο μέρες, άνθρωποι του δήμου πραγματοποίησαν αυτοψία στους χώρους του άλσους, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση και να καταγράψουν τα σημεία στα οποία θα παρέμβουν.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, στο πάρκο της Νέας Ελβετίας βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του δήμου Θωμάς Ψαρράς, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η Καθαριότητα.

Η εικόνα που αντίκρισε ήταν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, εντοπίζοντας μόλις 2-3 σημεία – αρκετά απομακρυσμένα, στα οποία υπήρχαν κάποια απορρίμματα, όπως ανέφερε στη Voria.gr. Στο πάρκο σε καθημερινή βάση βρίσκεται ένας εργαζόμενος της Καθαριότητας, ενώ στην προσπάθεια καθαρισμού, για λιγότερες ώρες, συνδράμει άλλο ένα άτομο.



Τα επόμενα βήματα

Στο πάρκο βρέθηκαν και οι αρμόδιοι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος, οι οποίοι κατέγραψαν την κατάσταση στην οποία είναι το πράσινο και τα δέντρα.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν, μέσα από νέες εργολαβίες, βελτιώσεις του πρασίνου. Οι ενέργειες θα επικεντρωθούν κυρίως στα σημεία εκείνα που έχει ξεραθεί το χόρτο. Παράλληλα, θα γίνουν νέες φυτεύσεις, με αντικατάσταση των πεύκων που έχουν ξεραθεί.



Στο χώρο του άλσους θα δημιουργηθεί και μια παιδική χαρά, η οποία έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ήδη ολοκληρώνεται η μελέτη για την παιδική χαρά, η οποία εκτιμάται ότι θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της γειτονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι στο πάρκο έχει ήδη πρόσφατα αντικατασταθεί ο φωτισμός, με νέας τεχνολογίας, τύπου led. «Το πάρκο της Νέας Ελβετίας είναι ένας ζωτικός χώρος πρασίνου και εντάσσεται στην ανάπλαση της νοτιοανατολικής πύλης. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι τέλειος ο χώρος, αλλά δεν είναι και σε άθλια κατάσταση», επισήμανε ο κ. Παππάς.

Ο ρόλος του αναψυκτηρίου

Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, προέκυψε το προηγούμενο διάστημα ο ανάδοχος που θα λειτουργήσει το αναψυκτήριο, που βρίσκεται μέσα στο άλσος. Εκτιμάται πως με τη λειτουργία του, ο χώρος θα αποκτήσει νέα ζωή.



Ωστόσο, αν και υπάρχει ο ανάδοχος και έχει υπογραφεί η σύμβαση, το αναψυκτήριο παραμένει κλειστό, καθώς ο νέος ενοικιαστής ζήτησε χρόνο προκειμένου να προχωρήσει σε ανακαίνιση και σε βελτιώσεις του χώρου, όπως σημείωσε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου.

Και οι τουαλέτες του πάρκου, όμως, παραμένουν κλειστές καθώς λειτουργούν μόνο όταν στο χώρο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ή σχολικές εκδρομές. Εκτιμάται πως με την έναρξη της λειτουργίας του αναψυκτήριο θα μπορούν να λειτουργήσουν από τον ανάδοχο και οι τουαλέτες.  

Στο πάρκο, πάντως, σύμφωνα με στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης, σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται δράσεις από την Ε΄ δημοτική κοινότητα.