Skip to main content

Περίπου 500 λεωφορεία για το συλλαλητήριο - Ποιοι θα δώσουν το «παρών»

Το σχέδιο της Αστυνομίας, οι προετοιμασίες, οι παρουσίες και οι απουσίες. 20.000 – 25.000 θα είναι οι εκτός Θεσσαλονίκης πολίτες που θα συμμετάσχουν

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες τόσο των διοργανωτών, όσο και της Αστυνομίας για το συλλαλητήριο της Κυριακής στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, που θα είναι επί ποδός την Κυριακή, αναμένεται να φέρουν κόσμο 400 – 500 λεωφορεία που έχουν μισθωθεί, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 20.000 – 25.000 θα είναι οι εκτός Θεσσαλονίκης πολίτες που θα συμμετάσχουν.

Από εκεί και πέρα οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των Θεσσαλονικέων ποικίλουν, ανεβάζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων από 30.000 έως και πάνω από 100.000!

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει για την ομαλή εξέλιξη και διαχείριση της κατάστασης, προβλέπεται τα λεωφορεία να σταθμεύουν για την αποβίβαση των πολιτών στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη νέα παραλία και στη συνέχεια να διοχετεύονται σε δυο «δεξαμενές» που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη λήξη του συλλαλητηρίου και την επιβίβαση εκ νέου των πολιτών.

Η πρώτη «δεξαμενή» στην οποία θα είναι τα λεωφορεία μέχρι τη λήξη του συλλαλητηρίου θα είναι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (θα κρατηθεί ανοιχτό γι' αυτό το λόγο την Κυριακή) και η δεύτερη στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» απέναντι από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

Άνδρες της Τροχαίας θα δίνουν οδηγίες στους οδηγούς των λεωφορείων πού θα σταθμεύσουν, αναλόγως των κυκλοφοριακών συνθηκών που θα δημιουργηθούν στην πόλη, προκειμένου και μποτιλιάρισμα να μην υπάρξει και να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα οι επισκέπτες και οι οδηγοί.

Η εξέδρα που θα φιλοξενήσει τους ομιλητές θα στηθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο στη νέα παραλία με πλάτη στο Θερμαϊκό και «πρόσωπο» στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Από την ολοκλήρωση των εργασιών και την τοποθέτηση όλων των απαιτούμενων συστημάτων εξοπλισμού, εθελοντές θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν τη φύλαξη μέχρι την Κυριακή.

Η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι διακριτική και θα γίνει προσπάθεια να κυλήσουν όλα ομαλά και χωρίς προβλήματα και εντάσεις, δίχως παράλληλα να μπλοκάρει όλη η πόλη.

Παρουσίες

Από το πολιτικό προσωπικό, αναμένεται να δώσουν το παρών και οι πέντε βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ (Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη, Καράογλου και Αναστασιάδης), καθώς και οι περισσότεροι από τους 17 «γαλάζιους» βουλευτές της Μακεδονίας, οι δυο βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Γ. Σαρίδης και Α. Φωκάς, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Λεβέντη, και πιθανώς κι άλλους βουλευτές του κόμματος, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Κ. Ζουράρις και Γ. Λαζαρίδης, με φήμες να κάνουν λόγο για παρουσία ακόμη και του Πάνου Καμμένου και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές. Δε θα είναι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Άγνωστο παραμένει εάν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα συμμετάσχουν, καθώς μέχρι σήμερα δηλώνουν πως «παρακολουθούν με ενδιαφέρον, χωρίς να έχουν αποφασίσει». Πιθανώς κι από... απόσταση, αφού υπάρχει και η δήλωση... Ιερώνυμου.

Η πιο ηχηρή παρουσία τοπικού φορέα αναμένεται να είναι εκείνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Κύκλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαιώνουν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα δώσει κανονικά το παρών στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Επίσης, στο συλλαλητήριο αναμένεται να μεταβούν όλοι οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και δήμαρχοι από άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Διακριτική θα είναι η παρουσία εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ ευδιάκριτη θα είναι η παρουσία οργανώσεων, πατριωτικών, πολιτιστικών και βέβαια στρατιωτικών (απόστρατοι κτλ.).