Skip to main content

Το σημείο – κλειδί για την επόμενη μέρα της Ελλάδας

Το α΄εξάμηνο του νέου έτους, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρίτη και τέταρτη αξιολογήση της ελληνικής οικονομίας, για να βγει η χώρα από τα μνημόνια

Θα είναι το σημείο – κλειδί: Ο λόγος αφορά στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, οπότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρίτη και τέταρτη αξιολογήση της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου η χώρα να βγει από την μακρά περίοδο των μνημονίων. Όλα δείχνουν ότι η παραπάνω εξέλιξη θα είναι σε συνάρτηση του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος, όπως αυτό ορίζεται από τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ευρώπης και την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.

Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλισθεί και η επιταχυνόμενη βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ο περιορισμός της πολιτικής αβεβαιότητος.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνιστούν προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολογήσεως του αξιόχρεου, έτσι ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα, και με τον ίδιο ρυθμό, η μείωση της διαφοράς αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Η διαμόρφωση του παραπάνω πλαισίου θα πρέπει να συνδυασθεί με την πλήρη εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, υπό το πρίσμα των αποφάσεων του Eurogroup την Άνοιξη του 2016, τις οποίες επιβεβαίωσε τον Ιούνιο του 2017. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός αποθέματος κεφαλαίων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών θα σηματοδοτήσει την ομαλή επάνοδο της χώρας στις αγορές που αποτελεί και τον βασικό στόχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.