Skip to main content

To Συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει για την έκδοση των Γεωργιανών

Οι τρεις συλληφθέντες θα κρατούνται μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που θα γνωμοδοτήσει σχετικά με την έκδοσή τους.

Στον εισαγγελέα εκδόσεων  οδηγήθηκαν το μεσημέρι οι τρεις διεθνώς διωκόμενοι που συνελήφθησαν στη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, σε εκτέλεση ενταλμάτων των διωκτικών αρχών της Γαλλίας, όπου κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελέας διέταξε την κράτησή τους έως ότου εισαχθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που θα γνωμοδοτήσει για την έκδοσή τους ή μη στη Γαλλία.

Πρόκειται για τον 57χρονο Γεωργιανό που φέρεται ως "εγκέφαλος" διεθνούς κυκλώματος, το οποίο, σύμφωνα με τα γαλλικά διωκτικά έγγραφα, λειτουργούσε με χαρακτηριστικά "μαφίας" και δύο ακόμη συμπατριώτες του, οι οποίοι κατηγορούνται ως "ηγετικά" στελέχη του ίδιου κυκλώματος. Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, οι Γάλλοι τούς καταλογίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία φαίνεται ότι δρούσε στις περιοχές της Βρετάνης και της Νορμανδίας, ενώ τους κατηγορούν για διακεκριμένες κλοπές και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οι ίδιοι αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με όσα τους κατηγορούν οι γαλλικές αρχές και δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν την έκδοσή τους στη χώρα. (Δείτε εδώ)

Η σύλληψή τους τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη ήταν προϊόν πολύμηνης συνεργασίας, ανάμεσα στις ελληνικές και γαλλικές αστυνομικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράλληλα με την αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη διεξήχθη έρευνα και στη Γαλλία από εκεί αστυνομικούς.

Εκτός από τους τρεις παραπάνω, στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν ακόμη 11 αλλοδαποί, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε 56 κλοπές που τελέστηκαν από την ίδια εγκληματική οργάνωση στην πόλη, κατά το τελευταίο έτος, με λεία που ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ οι έρευνες στη Γαλλία οδήγησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 17 ατόμων, φερόμενων ως μελών της ίδιας οργάνωσης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης δεν εμπλέκει τους τρεις διεθνώς διωκόμενους στις κλοπές που τελέστηκαν σε ελληνικό έδαφος και γι' αυτό το λόγο οι ίδιοι δεν προσήχθησαν στον εισαγγελέα δίωξης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 11 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν ενώπιόν του και αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή από τον οποίο πήραν προθεσμία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ