Skip to main content

«Καθαρή έξοδος, με κάθε κόστος»: Το σύνθημα της Αθήνας και ο κίνδυνος

Ποιο είναι το κρίσιμο σημείο που απασχολεί τους δανειστές αλλά δεν δείχνει να το καταλαβαίνει επαρκώς η ελληνική πλευρά.

«Καθαρή έξοδος, με κάθε κόστος». Αυτή ήταν και παραμένει το βασικό σύνθημα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για το αμέσως προσεχές διάστημα και έως τις 20 Αυγούστου. Χωρίς μάλιστα να συζητά έστω κάποια υποσημείωση, ούτε αστερίσκους. Και το μήνυμα αυτό έχει αποδέκτη πλέον και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος φαίνεται να διαφοροποιείται από τη «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάταια, από την ΕΚΤ κυρίως, προσπαθούν να πείσουν τον κ. Τσίπρα ότι έτσι υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να βρεθούν εκτεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες. Κι αυτό γιατί χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης ή κάποια μορφή της τέλος πάντων, δεν θα υπάρχει waver και η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να τις παρέχει φθηνό χρήμα!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν κάτι δεν πάει καλά το προσεχές φθινόπωρο, τότε σε αυτή την περίπτωση, την κατάσταση δεν θα μπορούν να σώσουν ούτε τα 19 δις ευρώ «μαξιλάρι», που θα έχει σχηματισθεί. Αν μάλιστα η διεθνής συγκυρία είναι αρνητική, το ποσό αυτό – με το οποίο θα πρέπει να καλυφθούν και όλες οι άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας – υπάρχει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εξαφανισθεί σε χρόνο dt.

Αυτό το κρίσιμο σημείο δεν δείχνει να καταλαβαίνει προς το παρόν επαρκώς η ελληνική πλευρά. Απασχολεί όμως τους δανειστές, αν κρίνει κανείς από την κινητικότητα που σημειώνεται. Χθες, για παράδειγμα, ήταν στο Βερολίνο ο Κλάους Ρέγκλινγκ για να συναντηθεί με την Μέρκελ. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.