Skip to main content

Το σκληρό μέλλον των Σκοπίων και η προειδοποίηση του Αρσένη

Το σκληρό μέλλον που περιμένει τα Σκόπια, η προειδοποίηση του Γεράσιμου Αρσένη και τα νέα αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οι "μαγκιές" με το ΔΝΤ χειροτέρεψαν την κατάσταση. Δεν ξέρω αν ο δόκτωρ πρωθυπουργός μας πέτυχε τον στόχο του να πείσει τους αριστεριστές συντρόφους του, ότι διαπραγματεύεται σκληρά (ο ίδιος το πιστεύει;), έπεισε όμως τους δανειστές ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια εντελώς αναξιόπιστη κυβέρνηση.

Κι εκεί που έλεγαν οι Θεσμοί ότι αρχές Απριλίου θα ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση, οι δανειστές ζητούν να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα ζητώντας να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα. Αν η πρωθυπουργική συμπεριφορά δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής ανεπάρκειας (πολύ πιθανόν), τότε θα σκέφτεται ή ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση, ή σχεδιασμένη ύπουλη έξοδο από ευρώ (κι αυτά επίσης, πολύ πιθανά).

Είμαστε προετοιμασμένοι για τις σκληρές καταστάσεις που αναμένονται να συμβούν σύντομα στα Σκόπια; Συνεχίζονται εκεί αμείωτες οι διαδηλώσεις των Σκοπιανών, κατά της απόφασης του προέδρου Ιβάνωφ, να απαλλάξει των ευθυνών τους όλους όσοι αναφέρονταν στις υποκλοπές που φανέρωσαν τις παρανομίες από τον Γκρούεφσκι και τους συνεργάτες του.

Από ρεπορτάζ της εφημ. «Πρώτο Θέμα»: «Όταν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος οι διωκτικές αρχές συλλαμβάνουν πρόσωπα για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και παράνομη οπλοκατοχή, οι εισαγγελείς ασκούν κακουργηματικές διώξεις για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων, αλλά ο αρμόδιος υπουργός ζητά συγγνώμη από τους συλληφθέντες αλληλέγγυους, πριν καν οι ίδιοι απολογηθούν, τότε πραγματικά ανακύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό τον τόπο».

Αναφέρεται στην παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη σύλληψη διακινητών λαθρομεταναστών, συντρόφων των αριστεριστών της κυβέρνησης, οι οποίοι πήγαν στο νησί για να τους συμπαρασταθούν και να απαιτήσουν από την Δικαιοσύνη να αφεθούν ελεύθεροι, όπως και έγινε. Η οικονομική ζημιά και από το νέο Μνημόνιο που μας φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι τελικά πολύ ελαφριά στα όσα σκοπίμως γίνονται για διάλυση του κράτους και ελεύθερη δράση υπόπτων στοιχείων.

Σε μια συνέντευξη, τον Δεκέμβριο του 2012, ο Γεράσιμος Αρσένης, που απεβίωσε χθες, μίλησε για "επαναχάραξη των συνόρων που πιθανόν να επιχειρηθεί εις βάρος της χώρας μας" και για τις "συνεχείς επιθέσεις που δέχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις από την τρόικα και τους δανειστές". Είχε πει επίσης, ότι "όσοι σχεδιάζουν την Νέα Τάξη πραγμάτων στην περιοχή, δεν επιθυμούν την ύπαρξη εθνικών στρατών".

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι το σχέδιο του αγωγού TAP θα αποφέρει στην αλβανική οικονομία περί το 1 δισ. δολ. και να δημιουργήσει 15.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την επόμενη πενταετία. Επιπρόσθετα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές του αγωγού ώστε να επιτύχει ανάλογα οφέλη με αυτά που έχει εξασφαλίσει από το σχέδιο η Ελλάδα.