Skip to main content

Θεσσαλονίκη: To social plate προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη

Η πιλοτική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από εμπόρους της ΚΑΘ, έχει δυναμική και κάνει τα επόμενα βήματα με χώρους ψυκτικούς και νέες συνέργιες.

Σε διάστημα μικρότερο του ενάμισι μήνα, από τις 23 Απριλίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Social Food Support, με την υποστήριξη της «μαμάς» Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. και περίπου 25 εμπόρων, πέτυχε μέσω της πρωτοβουλίας «Social Plate», να διαχειριστεί σχεδόν 20 τόνους φρούτων και λαχανικών από τους οποίους εννέα τόνοι διατέθηκαν σε φορείς – κοινωνικά παντοπωλεία, ιερούς ναούς και ΜΚΟ- που συστηματικά ασχολούνται με την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη. 

Η πρωτοβουλία «Social Plate», με το που βγήκε στον αέρα  βρήκε αμέσως ανταπόκριση σε περισσότερους από 14 φορείς που προσπαθούν, στηριζόμενοι σε μεγάλο βαθμό στις προσφορές του κοινωνικού συνόλου σε είδος και εργασία, να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Από την ΚΑΘ και στη Social Food Support, ξεκίνησε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία η δυναμική της οποίας φάνηκε σε αυτό το πρώτο πιλοτικό διάστημα εφαρμογής της. Το project, αν εξασφαλιστούν ψυγεία συντήρησης των προϊόντων αλλά και περισσότερα «χέρια» εθελοντών ή πρόσθετου προσωπικού, απαραίτητα για τη διαλογή λαχανικών και φρούτων, μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για τα άτομα σε ανάγκη, αφού οι ποσότητες των μη εμπορεύσιμων αλλά κατάλληλων για βρώση προϊόντων,  που περνάνε από την ΚΑΘ, είναι στην κατηγορία των εκατοντάδων τόνων καθημερινά.

Αρκεί να σημειωθεί ότι οι εννέα τόνοι που διατέθηκαν σε κοινωνικούς φορείς, δόθηκαν από περίπου τις μισές, 20- 25 τον αριθμό, εμπορικές επιχειρήσεις του Πυρήνα Γ της ΚΑΘ, όταν σε καθημερινή βάση από την Αγορά διακινούνται 600-800 τόνοι φρούτων και λαχανικών.

Όπως είπε στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος της ΚΑΘ κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, καθημερινά στην Αγορά οδηγούνται σε απόσυρση περίπου 7 τόνοι οργανικών υπολειμμάτων μαζί με συσκευασίες. Από τις ποσότητες αυτές έχει υπολογιστεί ότι το 30% είναι κατάλληλο προς βρώση, δηλαδή κάτι παραπάνω από 2 τόνους.  

H Social Food Support,  που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του διασυνοριακού Interreg Ελλάδας- Βουλγαρίας, βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με το Γραφείο Διαχείρισης Οργανικών Απορριμμάτων και Συσκευασιών, προσπαθώντας να οργανώσει την αξιοποίηση φρέσκων προϊόντων που δεν είναι εμπορεύσιμα, αλλά είναι απολύτως κατάλληλα προς βρώση. Οι λίγο πιο μικρές τομάτες ή τα κάπως στραβά αγγουράκια ή φρούτα σε συσκευασίες που έχουν κάπως ανοιχτεί, μπορεί να μην είναι εμπορεύσιμα αλλά οπωσδήποτε αποτελούν  πολύτιμη δωρεά για τους άνεργους, τους άστεγους, τις χιλιάδες των ατόμων που ζούνε στα όρια της φτώχιας ή και προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας.

 Τα μη εμπορεύσιμα προϊόντα που ανακτώνται, διαχωρίζονται, συσκευάζονται και προσφέρονται σε φορείς της πόλης. Τα μη κατάλληλα προς βρώση προϊόντα οδηγούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης οργανικών ρύπων και οι συσκευασίες τους ανακυκλώνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Social Food Support, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, με την ενεργή συμμετοχή των εμπόρων, έγινε η διαχείριση περίπου 20.000 κιλά φρούτων και λαχανικών από τα οποία, σχεδόν 9.000 κιλά ανακτήθηκαν κ προσφέρθηκαν σε Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ και άλλους φορείς. Άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα της S.F.S. υπήρξε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θέρμης, την ΜΚΟ «Οικόπολις» και από το ξενοδοχείο ασυνόδευτων ανηλίκων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που βρίσκεται έξω από τα Γιαννιτσά. Επίσης, συμμετέχουν στην δράση τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων Π. Μελά και Νεαπόλεως – Συκεών καθώς και τα συσσίτια των ι.ν. Αγίου Γεωργίου Νεάπολης και Αγίου Αθανασίου Ευόσμου καθώς και ο Φάρος του Κόσμου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και φορείς που επιθυμούν να διατηρήσουν ανωνυμία.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η διαλογή των προϊόντων είναι εργασία που απαιτεί πολλά χέρια αλλά και χώρους ψυγείων για τη συντήρησή τους ώστε να μην είναι αναγκαστική, όπως ως τώρα, η διαχείριση των φρούτων και λαχανικών εντός της ίδιας ημέρας. Η ικανότητα διαχείρισης μεγάλων ποσοτήτων θα βελτιωθεί προς το τέλος Ιουνίου, όταν θα είναι διαθέσιμος ένας αρκετά μεγάλος ψυκτικός χώρος, ενώ η ΚΑΘ με τη S.F.S. σκοπεύουν να απευθυνθούν και σε άλλες επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, για να τις υποστηρίξουν στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχουν.

Τέλος, η S.F.S. απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται. Μέχρι του παρόντος, όταν μεγάλες παρτίδες προϊόντων είναι προς διάθεση, η έκτακτη βοήθεια έρχεται συνήθως από Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων και ΜΚΟ.