Skip to main content

Το στοίχημα της πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα «παίζεται» το 2016

Η ελληνική αγορά είναι μικρή και πλέον αδύναμη, κάτι που επιβάλλει εξωστρέφεια, την οποία είναι αμφίβολο αν διαθέτουν σήμερα πολλές επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Λόης Λαμπριανίδης είναι από τη Θεσσαλονίκη. Ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο επί δεκαετίες έχει πολλές σχέσεις στην πόλη. Επαφές που δεν είναι άμοιρες ορισμένων επιλογών του στο νέο αναπτυξιακό νόμο, που πιθανότατα είναι σωστές, αλλά –ας είμαστε ρεαλιστές- πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη.

Κάπως έτσι εξηγείται η επιλογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών ως κλάδο αιχμής δίπλα στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Διότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετά ερεθίσματα για να δει κανείς από κοντά την πληροφορική ως business. Κατ’ αρχήν υπάρχουν αρκετές πετυχημένες εταιρίες, που παρά την κρίση εξακολουθούν να αναπτύσσονται και –κυρίως- να απευθύνονται και σε αγορές του εξωτερικού (BETA CAE SYSTEMS, Entranet, Epsilon Net, MLS  κ.λπ). Επίσης, λειτουργούν οι μοναδικές θερμοκοιτίδες νέων καινοτομικών επιχειρήσεων στη χώρα (Thermi, i4g, Τεχνόπολη) και το μοναδικό επιχειρηματικό τεχνολογικό πάρκο στην Ελλάδα, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Ταυτόχρονα, λειτουργούν στην περιοχή δυναμικά ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το ΕΚΕΤΑ, ενώ το δικό της όραμα προσπαθεί να διαμορφώσει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Υπάρχει, δηλαδή, η κρίσιμη μάζα τεχνολογικών δομών και επιχειρήσεων, που είτε προσπαθούν και προσφέρουν ευκαιρίες, είτε έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στη διεθνή αγορά. Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), δηλαδή ο επίσημος συνομιλητής της πολιτείας για τα θέματα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, είναι ο Θεσσαλονικιός Τάσος Τζήκας, ο οποίος διατηρεί μακρά και καλή σχέση με τον κ. Λαμπριανίδη.

Το θέμα από εδώ και πέρα είναι η αξιοποίηση αυτής της δυναμικής εν μέσω κρίσης. Το στοίχημα δεν είναι καθόλου βέβαιο, καθώς ο κλάδος της πληροφορικής έχει πληγεί αποφασιστικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως οι μικρομεσαίες εταιρίες. Η ελληνική αγορά είναι μικρή και πλέον αδύναμη, κάτι που επιβάλλει εξωστρέφεια, την οποία είναι αμφίβολο αν διαθέτουν σήμερα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Κι αυτό διότι ενώ η πληροφορική ως απασχόληση ταιριάζει στον ατίθασο και απρόβλεπτο χαρακτήρα των Ελλήνων, η χώρα δεν έχει καταγραφεί ως βασικός παίκτης στο διεθνή χώρο. Άρα η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι μεγάλη, επίπονη και κοπιαστική.

Πριν από ένα χρόνο η «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης» υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το CERN, τον πολυεθνικό οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη και για περισσότερα από 60 χρόνια κάνει πειράματα με στόχο να φτάσει στην αρχή του σύμπαντος. Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση από το CERN των τεχνολογιών που έχει κατοχυρώσει, σε όποια ελληνική ή βαλκανική εταιρία μπορεί να την αξιοποιήσει για τη δημιουργία εμπορικών προϊόντων που θα βγουν στην αγορά. Πρόκειται για μεγάλες δυνατότητες που προσφέρονται, με την προϋπόθεση ότι κάποιος μπορεί να τις αξιοποιήσει. Μέσα στον Ιανουάριο –με καθυστέρηση λόγω των διαφόρων εξελίξεων του 2015 στη χώρα- η «Τεχνόπολη» ξεκινάει τις σχετικές ενημερώσεις. Πρώτα στη Θεσσαλονίκη με τη συνδρομή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στην Ξάνθη με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Θράκης. Θα ακολουθήσουν κι άλλες στην Αθήνα και τη Νότια Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, όπως και ο βαθμός αξιοποίησης του νέου αναπτυξιακού νόμου, έχουν εύλογο ενδιαφέρον, αφού θα ανιχνεύσουν μέσα στο 2016 τις δυνατότητες και τα όρια ενός παραγωγικού κλάδου, που είναι πιθανό να έχει πολλά να προσφέρει στην οικονομία της χώρας, στην απασχόληση και το επιχειρηματικό προφίλ του βορειοελλαδικού τόξου.