Skip to main content

Τουριστικό θέρετρο η Ειδομένη; Ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση

Ο διεθνής διασυρμός της χώρας και των Ελλήνων είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Παρότι γνώριζε τι θα γίνει στη μεθόριο αδιαφόρησε πλήρως.

Η τραγωδία που εξελίσσεται στην Ειδομένη του Κιλκίς δεν είναι των τελευταίων ημερών, ούτε φυσικά έχει να κάνει με τους Σύριους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα, ο χρονοδιακόπτης της οποίας σταμάτησε να μετράει αντίστροφα πια και ξεκίνησε το ντόμινο των εκρήξεων.

Θύμα είναι η ίδια η χώρα, που εκτίθεται γι' ακόμη μια φορά διεθνώς για την ανεπάρκειά της να διαχειριστεί σοβαρά ως επίσημη Πολιτεία ένα πρόβλημα και να αναλάβει τις ευθύνες της στο βαθμό που της αναλογεί.

Δε χρειάζεται πια οι ξένοι να μας ντροπιάσουν για την ανικανότητα και την ανευθυνότητα που μας διακρίνει, για την ανοργανωσιά σε όλα τα επίπεδα και την έλλειψη οποιασδήποτε αίσθησης καθήκοντος, ούτε καν στοιχειώδους ανθρωπιάς.

Βλέποντας την Ειδομένη είναι σαν να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Δεν παραμυθιάζει κανείς κανέναν πλέον. Πρόκειται για την αποκάλυψη όσων προέβλεπαν επί μακρό χρονικό διάστημα οι «κινδυνολόγοι».

Έτσι αρέσει στους αφ' υψηλού ανίκανους να χαρακτηρίζουν όσους εκφράζουν δημοσίως την ανησυχία τους για το τι πρόκειται να συμβεί «σε περίπτωση που...». Τώρα που είναι όλοι εκείνοι οι ξερόλες που χλεύαζαν όσους περιέγραφαν τη χώρα ως ξέφραγο αμπέλι;

Για να το πω εντελώς κυνικά, όποιος θέλει η Τουρκία μπαίνει κι όποιος θέλουν τα Σκόπια και η Βουλγαρία βγαίνουν. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Εμείς είμαστε οι παρατηρητές του προβλήματος, καθώς «δεν το δημιουργήσαμε εμείς» και «δεν είμαστε υπεύθυνοι για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό».

Γελοιότητες και κοροϊδία. Θα έπρεπε να ντρέπεται η επίσημη Πολιτεία γι' αυτό το δράμα που η ίδια δημιούργησε με τους πρόσφυγες. Χωρίς σχέδιο έστω για την παροχή της στοιχειώδους ανθρωπιστικής βοήθειας, ενός νερού, ενός σάντουιτς, ενός φρούτου, σε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθελοντές και η Αυτοδιοίκηση αυτοσχεδιάζουν προσπαθώντας να απαλύνουν λίγο τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, που είναι περαστικοί (αλλά όχι τουρίστες) από τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση είχε όλες τις προειδοποιήσεις για το τι θα συμβεί στην Ειδομένη. Κώφευσε. Το πρόβλημα γνώριζαν πως θα δημιουργηθεί. Ακόμη και το πότε. Αδιαφόρησε. Θα μας το έλυνε άλλος;

Αλλά ξέχασα. Γιατί να ασχοληθούν με την Ειδομένη; Κάτι εκατοντάδες ταλαίπωροι έφταναν το προηγούμενο διάστημα εκεί και από μια παράνομη δίοδο περνούσαν τα σύνορα. Αφού δεν ήταν σε κοινή θέα στο κέντρο των Αθηνών ή σε κανένα κοσμικό νησί, όπου θα τους πιάσει η κάμερα κάποιου ξένου καναλιού και θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό μας, ποιος ασχολείται;

Η αρμόδια υπουργός πέρα από τους εξυπνακισμούς της για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, τον ελιτισμό στην αντιμετώπισή του και την αβανγκάρντ λογική συμπεριφοράς σε όσους της ασκούν κριτική ας ρίξει μια ματιά στην Ειδομένη. Δεν είναι δα και τουριστικό θέρετρο...

Φώναζαν οι τοπικοί φορείς, προειδοποιούσαν, ζητούσαν βοήθεια... Χαμπάρι. Τα αποτελέσματα της ανικανότητας είναι η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν 5.000 ψυχές σήμερα (και πολλαπλάσιες τις επόμενες μέρες) στην Ειδομένη.

Ντροπή. Καράβι με περίπου 3.000 πρόσφυγες αλλάζει ρότα μεσοπέλαγα αφού οι διεθνείς φορείς ούρλιαζαν για ένα κράτος – διακινητή. Αστυνομικοί αποκαλύπτουν ότι ούτε καν είχαν ταυτοποιηθεί όλοι και κανείς δε συγκινείται να το ερευνήσει. Σχεδιάζουν να τους βάλουν σε ΚΤΕΛ και να στήσουν καραβάνι για τα σύνορα, χωρίς καν να έχουν ετοιμάσει δομές υποδοχής, χωρίς καν να έχουν συνεννοηθεί με την ΠΓΔΜ. Διώχνουν δηλαδή το «πρόβλημα». Διότι περί διωγμού πρόκειται.

Οι δήθεν ευαίσθητοι, ανθρωπιστές, προοδευτικοί απέδειξαν ότι στη θεωρία και στα κηρύγματα είναι πρώτοι. Στην πράξη όμως ξεπερνούν κάθε όριο χυδαιότητας.

Για να κλείσω θα «κινδυνολογήσω». Το επόμενο διάστημα το πρόβλημα της εισόδου προσφύγων στην Ελλάδα θα διογκωθεί. Η παρέμβαση των Ευρωπαίων μπορεί να δώσει λύση σε ζητήματα διαχείρισης. Ένα νερό όμως, ένα υποτυπώδες γεύμα, ιατροφαρμακευτική φροντίδα και ένα πρόχειρο κατάλυμα μπορούμε να το εξασφαλίσουμε κι εμείς. Άλλωστε, μάλλον θα επανεμφανιστούν οι γνωστοί «ανθρωπιστές» να τσιμπήσουν κανένα κομμάτι από τα ευρώ που μυρίζουν από μακριά ότι έρχονται γι' αυτό το σκοπό.

Οι Έλληνες είναι φιλόξενοι και φιλότιμοι. Θέλω να το πιστεύω, αλλά πως μπορώ; Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μας εμφανίζει χειρότερους από τους διεθνώς δακτυλοδεικτούμενους ρατσιστές και υπάνθρωπους. Ας αναλάβει επιτέλους η Πολιτεία την ευθύνη της.