Skip to main content

Το...θαύμα του Αγκίστρου

Με την αξιοποίηση των θερμών πηγών που αναβλύζουν εδώ και αιώνες στην περιοχή, το Άγκιστρο μεταμορφώθηκε. Σε λιγότερο από μια δεκαετία η κωμόπολη διαθέτει 160 κλίνες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωμ
«Εδώ υπάρχει δουλειά για όλους. Ο τόπος μας μπορεί να είναι απομονωμένος, αλλά ταυτόχρονα και ευλογημένος. Όσο αναβλύζει ζεστό νερό θα υπάρχει δουλειά».

O Κώστας Χριστοφορίδης είναι 31 ετών και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Πριν από τρία χρόνια επέστρεψε οικογενειακώς στη γενέτειρά του, το Άγκιστρο Σερρών, ένα μικρό χωριό στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είχε ήδη δοκιμάσει την τύχη του στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ωστόσο ως χειριστής μηχανημάτων τα έβγαζε δύσκολα πέρα οικονομικά. Στο Άγκιστρο έχτισε, παίρνοντας δάνειο, έναν παραδοσιακό ξενώνα. Ο κ. Χριστοφορίδης δεν είναι ο μοναδικός που επέστρεψε στο χωριό του, αφού το Άγκιστρο Σερρών έχει πλέον 400 κατοίκους και μηδενική ανεργία. Όπως λένε οι κάτοικοί του, όποιος γεννιέται στην ακριτική λουτρόπολη έχει εξασφαλισμένη δουλειά, αφού κατάφεραν την τελευταία δεκαετία να δημιουργήσουν ένα τουριστικό και αναπτυξιακό θαύμα.

Με την αξιοποίηση των θερμών πηγών που αναβλύζουν εδώ και αιώνες στην περιοχή, το Άγκιστρο μεταμορφώθηκε.
Σε λιγότερο από μια δεκαετία η κωμόπολη διαθέτει 160 κλίνες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, εστιατόρια και άλλα καταστήματα. Το 60% των κατοίκων που ασχολούνται με τον ιαματικό τουρισμό είναι νέοι, ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ η αναπτυξιακή έκρηξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν στον τόπο τους πολλοί κάτοικοι που είχαν μεταναστεύσει.

«Το Άγκιστρο αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης σε έναν νομό όπου η ανεργία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αγγίζει το 30%.
Οι “θαυματουργές” ιαματικές πηγές, που παρέμεναν αναξιοποίητες εδώ και αιώνες, κυριολεκτικά έσωσαν αυτόν τον άγονο τόπο. Οι κάτοικοί της μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν τόσα πολλά και η απομονωμένη αυτή κωμόπολη, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο Άγκιστρο δεν λειτουργεί ούτε γυμνάσιο ούτε λύκειο και τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στο Σιδηρόκαστρο. Πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων διαμένουν στις Σέρρες, που απέχουν 50 χιλιόμετρα, και πηγαινοέρχονται στο Άγκιστρο κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όταν αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών στα λουτρά.

Τα χαμάμ

Ο 36χρονος Κώστας Σαββίδης είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της κοινοτικής επιχείρησης των ιαματικών πηγών με συνολικά 8 λουτήρες- χαμάμ και του κοινοτικού ξενοδοχείου. Ο ένας από τους λουτήρες χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο και ανακαινίστηκε πριν από περίπου 7 χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Αγκίστρου, κατά την τουρκοκρατία τα λουτρά τα χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ο Τούρκος τοποτηρητής της περιοχής. Μάλιστα υπάρχει ο θρύλος ότι όσα ζευγάρια απολαμβάνουν εκεί το ζεστό χαμάμ, πολύ σύντομα αποκτούν παιδί. «Μας επισκέπτονται άνθρωποι κάθε ηλικίας που θέλουν έστω και για μια ημέρα να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την ηρεμία της φύσης. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης για τον τόπο μας, αρκεί να γίνουν σωστά βήματα», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

«Η ύφεση δεν μας άγγιξε, ούτε θα μας αγγίξει»
 
Ο Γιώργος Τάσσης, 56 ετών, εγκαταστάθηκε στο Άγκιστρο με τα αδέλφια του από την Πρέβεζα και, όπως λέει, ρίζωσε σ΄ αυτόν τον τόπο και δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει. Με πολλή δουλειά και μεράκι κατάφεραν να δημιουργήσουν σε ένα σημείο έξω από το Άγκιστρο σκεπασμένο με αιωνόβια πλατάνια μια μεγάλη μονάδα εκτροφής πέστροφας. Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί εστιατόριο και βιοτεχνία επεξεργασίας- συσκευασίας καπνιστής πέστροφας, η οποία διοχετεύεται κυρίως στην αγορά της Αθήνας. Συνολικά απασχολούνται δέκα άτομα.
«Η οικονομική κρίση εμάς δεν μας άγγιξε και έχω την εντύπωση ότι δεν θα μας επηρεάσει ούτε το 2010. Το 80% των πελατών είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Μετά το χαμάμ στα ιαματικά λουτρά έρχονται εδώ να χαρούν τη φύση και να απολαύσουν καπνιστή ή ψητή πέστροφα», υπογραμμίζει ο κ. Τάσσης. Τα σύνορα με τη Βουλγαρία απέχουν μόλις 5 χιλιόμετρα από την ιχθυοτροφική μονάδα, και αρκετοί τουρίστες που επισκέπτονται το Άγκιστρο προέρχονται από τη γειτονική χώρα.
Οι Έλληνες συνδυάζουν τη σάουνα στους λουτήρες του Αγκίστρου με επίσκεψη στα οχυρά του Ρούπελ (βρίσκονται σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων) και περιήγηση στον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αγκίστρου Σάκης Θεοδωρίδης, υπάλληλος στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, λέει ότι οι θερμές ιαματικές πηγές πρέπει να προσεχθούν ως κόρη οφθαλμού.
Όπως επισημαίνει, πριν από την τουριστική έκρηξη οι κάτοικοι του Αγκίστρου ήταν στην πλειονότητά τους γεωργοκτηνοτρόφοι και βασίζονταν στις κοινοτικές επιδοτήσεις για να εξασφαλίσουν έστω το βασικό εισόδημα. «Όσο αναβλύζουν οι πηγές τόσο η κοινότητα και οι κάτοικοί της θα μένουν στον τόπο τους. Θα υπάρχει δουλειά ακόμα και για τα δισέγγονά μας. Αρκεί να γίνουν μελετημένα βήματα», τονίζει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ