Skip to main content

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να συζητηθεί

Η Συνθήκη της Λωζάνης σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στη Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρθηκε εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης.

«Η  Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε...Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο... Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα A Haber.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι «οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο...».

Ο Ερντογάν έχει  αμφισβητήσει με παρόμοιο τρόπο τη Συνθήκη της Λωζάνης τουλάχιστον άλλες δύο φορές μέσα στους τελευταίους μήνες, επαναφέροντας θέματα εδαφικής κυριαρχίας και αλλαγής συνόρων.