Skip to main content

Το Βερολίνο ελπίζει σε νίκη του Μακρόν

Οι γαλλικές προεδρικές θεωρούνται καθοριστικές στη Γερμανία. Μια εκλογή της Λεπέν θα ήταν καταστροφική, εκτιμάται στο Βερολίνο.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο η γερμανική πολιτική δέχθηκε δύο σημαντικά πλήγματα: το πρώτο ήταν το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και το δεύτερο η εκλογή του Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ. Κανείς στο Βερολίνο δεν τολμά να φανταστεί τις συνέπειες που θα είχε μια νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Θεωρείται δεδομένο ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θέτει σε κίνδυνο ότι έχτισαν επί δεκαετίες μεταπολεμικά Γαλλία και Γερμανία. Επιπλέον ουδείς στη γερμανική πρωτεύουσα είναι σε θέση να φανταστεί μια ΕΕ χωρίς την Γαλλία.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν. Όμως στο Βερολίνο επικρατεί ανησυχία, μιας και στην περίπτωση του Brexit, αλλά και στις αμερικανικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Από την πλευρά της πάντως η Α. Μέρκελ στήριξε, έστω και έμμεσα, τον υποψήφιο του κινήματος En Marche (Εμπρός). Σε συνέντευξή της στη εφημερίδα Kölner Stadt-Αnzeiger αφού τόνισε ότι δεν παρεμβαίνει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε ότι θα χαίρονταν αν εκλέγονταν ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος, όπως είπε η καγκελάριος, ακολουθεί συνειδητά μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική.

Η Κλαιρ Ντεσμέ από την Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής θεωρεί ότι ο Εμ. Μακρόν είναι «συμβατός» με όλα σχεδόν τα γερμανικά κόμματα. Η ειδική σε ζητήματα Γαλλίας εκτιμά ότι το καθοριστικό στοιχείο για το Βερολίνο είναι ότι οι θέσεις του Εμ. Μακρόν είναι πολύ κοντά στις γερμανικές ως προς το ευρώ και τη ζώνη του Σέγκεν, αλλά και σε ζητήματα όπως η Ρωσία, η Συρία και το ελεύθερο εμπόριο. Από την πλευρά του ο Άλμουτ Μέλερ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πιστεύει ότι «για το Βερολίνο ο Εμ. Μακρόν είναι ο μόνος, που μπορεί να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν σήμερα την ΕΕ».

Πρόβλημα για τον Μακρόν η στήριξη του Βερολίνου;

Η υποστήριξη του Βερολίνου ενδέχεται ωστόσο να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον Εμ. Μακρόν. Στην τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν τον κατηγόρησε ότι διασφάλισε τις «ευλογίες της Μέρκελ» και ότι «δεν σχεδιάζει τίποτα χωρίς την συγκατάθεση της γερμανίδας καγκελαρίου». Με αρκετή δόση ειρωνείας η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είπε: «σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, η Γαλλία θα κυβερνάται από μια γυναίκα: είτε από εμένα, είτε από την κ. Μέρκελ».

Αναμφίβολα ότι ο Εμ. Μακρόν θα είναι, αν εκλεγεί, ένας εποικοδομητικός εταίρος για το Βερολίνο. Παρόλα αυτά όμως δεν θεωρείται ότι η συνεργασία μαζί του θα είναι…περίπατος. Ο ιδρυτής του κινήματος En Marche τίθεται υπέρ της κοινής ανάληψης ευρωπαϊκών χρεών, που αποτελεί, ως γνωστόν, κόκκινο πανί για το Βερολίνο. Παράλληλα ο Εμ. Μακρόν θεωρεί αφόρητα τα πλεονάσματα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου και υπερβολικά χαμηλές τις γερμανικές δημόσιες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει προκαταλήψεις έναντι της Γερμανίας, δηλώνει η γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρντ, σύμβουλός του Εμ. Μακρόν σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους αντιπάλους του τόνισε κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα ότι η Γερμανία αποτελεί για εκείνον υπόδειγμα στον οικονομικό τομέα.

Κρίστοφ Χάσελμπαχ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle