Skip to main content

Το βράδυ στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο - Αντιδράσεις από την Τουρκία

Το γεωτρύπανο της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total αναμένεται να ξεκινήσει τη γεώτρηση στο τέλος της εβδομάδας - Απανωτές NOTAM από τους Τούρκους

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να βρεθεί στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο West Capella της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total ώστε να ξεκινήσει τη γεώτρηση στο τέλος της εβδομάδας.

Όπως ήδη αποκάλυψε το philenews, το σημείο γεώτρησης και περιοχή σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από αυτό, προστατεύονται για λόγους ασφάλειας με Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα η Τουρκία με απανωτές παράτυπες ΝΟΤΑΜ έχει δεσμεύσει ολόκληρες περιοχές ανοικτά της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα δεσμεύτηκαν περιοχές εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στα Βόρεια και Βορειοδυτικά της Κύπρου. Οι ΝΟΤΑΜ δεσμεύουν σχεδόν όλο τον εναέριο χώρο πέριξ των κατεχομένων και έληξαν στις 16:00.

Σημειώνεται ότι το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.