Skip to main content

Όνομα και ταυτότητα: Το ζήτημα με τα Σκόπια περιπλέκεται

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ δηλώνει εξοργισμένος στην προοπτική ότι μπορεί η Ελλάδα να απαιτήσει την απόδοση στους Σλάβους των Σκοπίων τη σλαβική τους εθνικότητα.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να υπογράψει συμφωνία με τα Σκόπια, με επί πλέον παραχωρήσεις, ελπίζουσα ότι δίνοντας κάποια ψίχουλα ως κοινωνικό βοήθημα, παραμονές των εκλογών, η υποχώρηση στο εθνικό θέμα θα ξεχαστεί.

Σ’ αυτό ίσως δεν έχει άδικο. Ο ίδιος λαός δεν ήμασταν που δώσαμε 47% στο Γιώργο Παπανδρέου, με πρόσφατη τότε την δήλωσή του, ότι δεν πειράζει αν δώσουμε στους Τούρκους λίγα στρέμματα, αφού θα έχουμε ειρήνη; Και ο ίδιος λαός ήμασταν που ξεχάσαμε την προδοσία στα Ίμια και την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, και επανεκλέξαμε στην εξουσία τους πρωταγωνιστές του ενδοτισμού. Γιατί να μη το επαναλάβουμε, θα σκέφτονται στην Κουμουνδούρου.

Συγχρόνως με κάθε τρόπο επιχειρούν να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα σχεδιάζουν να λειτουργήσουν και για τη συγκέντρωση της Αθήνας.

Μάλιστα δε, οι «συνετοί», όπως τους απεκάλεσα και προ καιρού, επαναλαμβάνουν τα επιχειρήματα Αμερικανών, Γερμανών, Σόρος, έως και Ρουβίκωνα και αντιεξουσιαστών, για να εκφοβίσουν τις πατριωτικές φωνές, χαρακτηρίζοντάς τες ως ακραίες και επιζήμιες.

Όσον αφορά τον υπογραφόμενο, επαναλαμβάνω απλώς με άλλα λόγια όσα είπαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ελύτης, ο Ανδρόνικος, ο Γεώργιος Γεννηματάς, ο μακαριστός Χριστόδουλος, έως και ο Μιττεράν. Αν αυτοί, και χιλιάδες άλλοι πατριώτες, είναι ακραίοι, τότε συντάσσομαι κι εγώ μαζί τους, και δεν λυπάμαι καθόλου που χαλάω τον ύπνο των "συνετών". Ας γυρίσουν από το άλλο πλευρό.

Ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων δηλώνει εξοργισμένος στην προοπτική ότι μπορεί η Ελλάδα να απαιτήσει την απόδοση στους Σλάβους των Σκοπίων την σλαβική τους εθνικότητα. Και είναι παράλογο να επιμένουν, όταν οι πολίτες των Σκοπίων, είναι Αλβανοί, Ρομά, Ρουμανόβλαχοι, Σέρβοι έως και Τούρκοι. Κι αυτοί όλοι είναι Μακεδόνες; Και οι εκατοντάδες χιλιάδες που ζήτησαν και έλαβαν την βουλγαρική υπηκοότητα -με μόνο όρο που θέτει η Βουλγαρία, να δηλώσουν απλώς ότι ένας πρόγονός τους ήταν Βούλγαρος-, κι αυτοί Μακεδόνες;
Παραλλήλως, ο διαμεσολαβητής εργαλείο του Σόρος, δηλώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία». Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας προέβη σε μια ακατανόητη διάψευση, μάλλον για να πει ότι διαψεύδει, μόνο που κανείς μας δεν κατάλαβε, αν πρόκειται για διάψευση ή για επιβεβαίωση.

Πρέπει όμως να ομολογηθεί, ότι ο ρόλος του Νίμιτς περιορίζεται μόνον ως προς την εξεύρεση ονομασίας. Η γελοία και ανθελληνική Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία καταρτίστηκε με την συγκατάνευση της Μιμής Παπανδρέου, όπως έγραψε στο βιβλίο του ο Χόλμπρουκ, επί τη βάσει της οποίας ανατέθηκε στον Νίμιτς η διαμεσολάβηση, δεν αναφέρεται σε εθνικότητα.

Υπενθυμίζω, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την οποία δημοσίευσε εχθές η voria.gr, είπε μεταξύ άλλων: «Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορούν να αρνούνται το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών».

Ότι το ζήτημα της εθνικότητας είναι εξίσου σοβαρό μ‘ αυτό της ονομασίας, διαπιστώνεται και από τις δηλώσεις του καθηγητή Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Λιούμπομιρ Φρετσκόσκι, ο οποίος δήλωσε, ότι προτεραιότητα είναι η ταυτότητα (του "Μακεδόνα"), ενώ το όνομα είναι ένα δευτερεύον θέμα και σύμφωνα με τον ίδιο στο πακέτο που προτείνεται έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα η "μακεδονική", ενώ το όνομα που αν και φαίνεται να είναι το πρώτο ζήτημα, στην πραγματικότητα είναι δευτερεύον. Στο παρελθόν ήμασταν Σοσιαλιστές, Ομόσπονδος λαός (στην Γιουγκοσλαβία), κατά συνέπεια, ίσως, θα μπορούσαμε να αντέξουμε στο όνομα "Μακεδονία" να μπει κάποιοι πρόθεμα βόρεια, άνω, νέα κλπ. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να καθοριζόμαστε ως "Μακεδόνες". Στο σημείο αυτό νομίζω ότι υπάρχει κάποια νευρικότητα στο πακέτο με την Ελλάδα», είπε ο Φρετσκόσκι σε εκπομπή του καναλιού "Τέλμα". Ό,τι γράφω κι εγώ επί χρόνια.