Skip to main content

Τόμας Βίζερ: Προϋπόθεση το χρέος για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ο επικεφαλής του Euroworking Group χαρακτήρισε ως φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από τις ελληνικές αρχές.

Για την ελληνική πρόταση που αφορά το ασφαλιστικό, για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το ελληνικό χρέος και τη θέση του ΔΝΤ έκανε αποκλειστικές δηλώσεις ο Τόμας Βίζερ του Euroworking Group (EWG) στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Βίζερ χαρακτήρισε ως φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από τις ελληνικές αρχές, σημειώνοντας πως οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση και σύντομα θα γίνει και η συζήτηση με την ελληνική πλευρά.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Euroworking Group ανέφερε πως στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η αποφυγή αντικινήτρων και η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μάλιστα, το ασφαλιστικό αυτό καθαυτό θα είναι το κύριο στοιχείο της αξιολόγησης.

Επίσης, ο κ. Βίζερ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως άμεσης προτεραιότητας είναι η όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Διευκρίνισε, ωστόσο, πως, επειδή είναι πολλά τα θέματα που εμπλέκονται, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ακριβώς το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.

Ο κ. Βίζερ, τέλος, σημείωσε πως το χρέος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εξαίροντας τη συμμετοχή όλων των θεσμών στο Staff Level Agreement, που θα αποτελέσει την απαραίτητη βάση για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.