Skip to main content

Τόμσεν: Μεγαλύτερος ρεαλισμός, περισσότερη εξειδίκευση

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της Δευτέρας κάναμε πρόοδο, η οποία όμως δεν κρίνεται ως επαρκής είπε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ

Μεγαλύτερο ρεαλισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε από την Ευρωζώνη ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μία ημέρα μετά το αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της Δευτέρας κάναμε πρόοδο, η οποία όμως δεν κρίνεται ως επαρκής» σημείωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου. «Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός και μεγαλύτερη εξειδίκευση» έσπευσε να προσθέσει.

Ο ίδιος, παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν χρειάζεται να έχουμε μία τελική έγκριση» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος. «Αυτό που θέλουμε είναι μεγαλύτερη εξειδίκευση σ’ αυτά που θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος» συμπλήρωσε, στο ίδιο πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, Ευρωζώνη και ΔΝΤ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, για τα επόμενα πέντε χρόνια, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (2018).

Αγκάθι, ωστόσο, εξακολουθεί να συνιστά το μέγεθος των πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022 - 2023, καθώς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες καταγράφουν μία σειρά αποκλίσεων στις εκτιμήσεις για τη μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας.