Skip to main content

Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για τις εξαγωγές σιτηρών

Το Οκτώβριο σχεδιάζει η Ρωσία να συζητήσει αν θα παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών και την επόμενη χρονιά όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βίκτορ Ζουμπκόφ.
Το Οκτώβριο σχεδιάζει η Ρωσία να συζητήσει αν θα παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών και την επόμενη χρονιά όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βίκτορ Ζουμπκόφ. Η απαγόρευση εξαγωγών όπως είχε ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχύει από αύριο, Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. «Μετά την 1η Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα δράσουμε μετά το Δεκέμβριο» τόνισε ο Ζουμπκόφ σε e-mail που έστειλε στο Ρόιτερ.

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει δηλώσει ότι η απαγόρευση μπορεί να αρθεί νωρίτερα από την 31η Δεκεμβρίου 2010, αν το επιτρέψουν οι σοδειές, ενώ ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε αναφέρει ότι η απαγόρευση των εξαγωγών μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2011.

Η Ρωσία είχε συγκομιδή 97 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2009 και χρειάζεται 78 εκατομμύρια τόνους για να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας η Ρωσία μπορεί να μην έχει σιτηρά από τη φετινή σοδειά για να εξάγει, ακόμα κι το 2011 αν αρθεί το εμπάργκο εξαγωγών.