Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
x

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Μετά τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για την εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, αν και τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στη χώρα την άλλη εβδομάδα.

Η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Για την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.

Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης. Χθες πάντως αρμόδια στελέχη συνέδεαν τη δόση των 800 εκατ. ευρώ που δεν εγκρίθηκε στο χθεσινοβραδινό Euro Working Group (EWG) με την αποτίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με βάση την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους.

Χθες οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες άναψαν το πρώτο "πράσινο φως" για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που ακολούθησε, στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα βρέθηκε η πορεία εφαρμογής του προγράμματος μετά και τις καλοκαιρινές διακοπές ενόψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Τα βασικά θέματα που δημιούργησαν τριβές στο χθεσινοβραδινό EWG ήταν σύμφωνα με πληροφορίες κάποια σημεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά όπου Θεσμοί διαπιστώνουν αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούστηκαν γκρίνιες από το EWG σχετικά με άλλες κινήσεις της κυβέρνησης όπως η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο του Ιουλίου. «Αλλα συμφωνούμε και άλλα κάνετε» ήταν η επωδός.

Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν σήμερα συνάντηση και με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ