Skip to main content

Τον Οκτώβριο τα σχέδια της ΕΚΤ για την περιστολή του QE

Η ευρωζώνη καταγράφει πρόσφατα καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με οποιαδήποτε περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο μια εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων αλλά θα μειώσει το ποσό που αγοράζει κάθε μήνα στα 40 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Η ευρωζώνη καταγράφει πρόσφατα καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με οποιαδήποτε περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτό έχει τροφοδοτήσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σταδιακή περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αγορών ομολόγων κατά τα οποία απέκτησε κυρίως κρατικούς τίτλους αξίας άνω των 2 τρισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, που πραγματοποιήθηκε στις 11-14 Σεπτεμβρίου, η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης θα διατηρηθεί τον επόμενο χρόνο. Αλλά ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να φθάσει στο στόχο της κεντρικής τράπεζας για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2%, τουλάχιστον όχι πριν το 2019.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του Σεπτεμβρίου ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το πώς να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων των 60 δισεκ. ευρώ και ότι θα είναι έτοιμη με ένα σχέδιο τον Οκτώβριο.

Ενώ η αντίστοιχη έρευνα του Reuters την 1η Σεπτεμβρίου εμφάνισε τον Οκτώβριο ως την πιθανότερη ημερομηνία, οι οικονομολόγοι συμφωνούν πλέον σχεδόν ομόφωνα. Μόνο δύο από τους 52 που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει έως τον Δεκέμβριο, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μια εξάμηνη παράταση στο QE, σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση 39 οικονομολόγων που απάντησαν μια επιπλέον ερώτηση, με το πρόγραμμα έτσι να προχωρά έως τα τέλη Ιουνίου. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 3 έως 12 μήνες.

Ωστόσο, η απόφαση για να αρχίσει η περιστολή των αγορών ομολόγων στο άμεσο μέλλον έχει και μια πρακτική διάσταση: η τράπεζα ήδη κατέχει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

«Μια συνέχιση του QE με την ίδια μορφή το 2018, όπως ακούγεται από κάποιους, δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή καθώς η έλλειψη των προς αγορά ομολόγων θέτει ένα σκληρό, τεχνικό περιορισμό στο πρόγραμμα του QE», σημείωσε αναλυτής στην SEB.

Ερωτηθέντες για το ποιο θα είναι το μηνιαίο ποσό αγορών της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο, η ενδιάμεση εκτίμηση από αντίστοιχο αριθμό συμμετεχόντων ήταν 40 δισεκ. ευρώ, από τα 60 δισεκ. ευρώ σήμερα. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 30 δισεκ και 50 δισεκ. ευρώ.

Σε ερώτηση για το πότε θα τερματίσει τελείως το πρόγραμμα η ΕΚΤ, οι 31 από τους 33 οικονομολόγους δήλωσαν έως το τέλος του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων και έξι που είπαν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι υπόλοιποι δύο απάντησαν ότι οι αγορές θα σταματήσουν κάποια στιγμή το 2019.