Skip to main content

Τοπικό φόρο αντί για ΕΝΦΙΑ ζητά η ΚΕΔΕ - «Όχι» στην απλή αναλογική

Η ΚΕΔΕ αναμένει την κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις της. Οι δέκα προτάσεις αναλυτικά

Σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης κρατούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες για το θέμα της απλής αναλογικής, θέτοντας τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

Η ΚΕΔΕ αναμένει την κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, προκειμένου να τοποθετηθούν επίσημα και να καταθέσουν τις θέσεις τους. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητούν μεταρρύθμιση σε τρία επίπεδα, στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης αλλά και στο κεντρικό κράτος.

Σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απλή αναλογική.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε υπουργούς της κυβέρνησης και κυρίως στον Νίκο Τόσκα, χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο.«Είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, αν αυτό δεν διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και την ομαλή λειτουργία των Δήμων. Η απλή αναλογική από μόνη της δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει στη λειτουργική αποδόμηση των Δήμων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ότι οι δήμαρχοι «δεν είναι δογματικοί» και δέχονται να συζητήσουν τα πάντα, αλλά «δεν μπορούν να δεχθούν συστήματα εκλογικά, τα οποία θα οδηγήσουν σε διάλυση την Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Το εκλογικό σύστημα δεν είναι το ζητούμενο. Μην πετά η κυβέρνηση την μπάλα στα κεραμίδια, το πρόβλημα είναι να χρηματοδοτηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να υλοποιήσει δράσεις». Ο κ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε εχθρική τη στάση της κυβέρνησης σημειώνοντας πως δεν έχει ιστορικό αξιοπιστίας.

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε φόβους ότι «η απλή αναλογική θα φέρει μια μόνιμη εγκλωβισμένη ακυβερνησία στους δήμους και στις περιφέρειες». Κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της, σημειώνοντας πώς έθεσε ήδη το θέμα και πρόσφατα στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. «Σήμερα η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική», ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασαν τις δέκα θέσεις τους για την προωθούμενη Μεταρρύθμιση ενόψει της έναρξης του διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη.

Με στόχο, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, την ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών, η ΚΕΔΕ προχωρά σε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για μία ριζική Μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μελέτης που εκπόνησε για λογαριασμό της ΚΕΔΕ το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη φορολογική αποκέντρωση και το νέο μοντέλο χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Οι δέκα  θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του Καλλικράτη

  • Άμεση έναρξη του δημόσιου διάλογου για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του «Καλλικράτη».
  • Αποκέντρωση, με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων.
  • Λέμε Όχι στην αλλαγή του Εκλογικού Νόμου.
  • Το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού να αντιμετωπίζεται ισότιμα με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό
  • Θητεία πέντε ετών.
  • Στους Δήμους το Τοπικό Κοινωνικό Κράτος.
  • Υιοθέτηση Σύγχρονης Πολιτικής για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
  • Προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
  • Εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους
  • Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.  

Αναφορικά με την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, ο κ. Πατούλης ζήτησε την προώθηση της Φορολογικής Αποκέντρωσης. Πρώτο βήμα, όπως ανέφερε, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, οποίος εκτιμά ότι πρέπει να αποτελέσει τοπικό φόρο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου, ώστε να προωθεί την τοπική ανάπτυξη. «Δεν διεκδικούμε τον ΕΝΦΙΑ, έναν άδικο και ισοπεδωτικό κατά την άποψή μας φόρο, αλλά μια νέα μορφή φορολογίας με αναπτυξιακά κριτήρια. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν συζητάμε την αντικατάσταση των ΚΑΠ με την απόδοση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση τους μικρούς Δήμους», ανέφερε.

Η ΚΕΔΕ ζητά μεταξύ άλλων άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δισ. Ευρώ, αποκατάσταση των ΚΑΠ, δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιοποίηση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» για τη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.

Επίσης, πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2.000.000.000 ευρώ, μεταφορά των ακινήτων του Δημοσίου στους Δήμους, διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, απόδοση πόρων που μας αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και παραχώρηση στους ΟΤΑ του δικαιώματος χρήσης των αιγιαλών και παράλληλη απόδοση μέρους των εσόδων στο κεντρικό κράτος.