Skip to main content

Το πνευματώδες εμπόριο της πόλης αργεί γιατί καταργήθηκαν οι νομαρχίες

Ούτε οι έμποροι ούτε οι πολυεθνικές θα πλουτίσουν ή θα φτωχύνουν από τον τζίρο μιας Δευτέρας του Ιουνίου. Το μπάχαλο όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό

Κλειστή είναι σήμερα Δευτέρα, ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, η αγορά της Θεσσαλονίκης. Ο Εμπορικός Σύλλογος φρόντισε με δύο ανακοινώσεις του να διευκρινίσει ότι η αργία είναι υποχρεωτική, τόσο για τα εμπορικά καταστήματα, όσο και για τα καταστήματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ. Μια αργία την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάλεσε τις πολυεθνικές εταιρίες, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα να σεβαστούν. Η υποχρεωτικότητα της συγκεκριμένης αργίας για την αγορά της Θεσσαλονίκης οφείλεται σε μια πρώτη απόφαση που είχε λάβει πολλά χρόνια πριν –στις αρχές της δεκαετίας του 2000- ο τότε νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, την οποία ανανέωσε ο μετέπειτα νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Μια απόφαση την οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ακυρώσει, άρα ισχύει κανονικά.

Οι φορείς του εμπορίου της Θεσσαλονίκης συνειδητοποίησαν την ύπαρξη και την αξία της απόφασης Παπαδόπουλου – Ψωμιάδη μόλις πέρσι, αφού μέχρι το 2015 και για αρκετά χρονάκια η ημέρα του Αγίου Πνεύματος ήταν αργία για το δημόσιο τομέα, αλλά η αγορά δούλευε κανονικά. Γι’ αυτό πέρσι δημιουργήθηκε ένταση, με κάποια μεγάλα πολυκαταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να επιχειρούν να ανοίξουν και οι διαδηλωτές απ’ έξω να προσπαθούν να εμποδίσουν. Η δικαιολογία των πολυκαταστημάτων είναι ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα –κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας- τα εμπορικά  καταστήματα παραμένουν ανοιχτά την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, κάτι που θα συμβεί και φέτος στην Αθήνα και τον Πειραιά.  Διότι εκεί δεν υπήρξε ανάλογη απόφαση της νομαρχίας, που δεν μπορεί να ανατραπεί εύκολα επειδή ο συγκεκριμένος βαθμός αυτοδιοίκησης και δημόσιας διοίκησης έχει καταργηθεί. Κι ας μην υποτιμά κανείς την επιρροή της εκκλησίας σε κοσμικά ζητήματα, όπως είναι το εμπόριο, που στη Θεσσαλονίκη ήταν και παραμένει έντονη. Κάτι που εκφράζεται  δυναμικά κάθε φορά που η συζήτηση φτάνει στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά πολύ μεγάλα τμήματα της χώρας, όπου λόγω τουρισμού οι επιχειρήσεις το καλοκαίρι παραμένουν ανοιχτές όλες τις μέρες της εβδομάδας. Το ζήτημα είναι σοβαρό διότι αποδεικνύει τον ανεπαρκή τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στη χώρα ακόμη και στα απλούστερα θέματα. Αλλά και το μπάχαλο που «βαφτίζεται» ελληνική ιδιοτυπία και από πολλούς ανάμεσά μας λαμβάνει συγχωροχάρτι.  Είναι αυτή η… ιδιοτυπία την οποία επικαλούνται στα λόγια και υπηρετούν στην πράξη οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας, αλλά δεν καταλαβαίνουν και φυσικά αρνούνται να δικαιολογήσουν και να  χρηματοδοτήσουν οι ξένοι.

Η αγορά της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστή σήμερα και ευχής έργον θα είναι να πειθαρχήσουν όλοι σε αυτό το δεδομένο, ώστε να αποφευχθούν οι περσινές εντάσεις. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν ενδιαφέρεται να περιπλανηθεί και να ψωνίσει σε μια αγορά με συνθήματα, γιουχαΐσματα και σπασμένες τζαμαρίες. Μία ημέρα αργίας δεν είναι κάτι φοβερό και τρομερό. Ούτε οι έμποροι ούτε οι πολυεθνικές θα πλουτίσουν ή θα φτωχαίνουν από το τζίρο μιας Δευτέρας του Ιουνίου. Αλλά η διοίκηση -κεντρική και τοπική- δεν μπορεί να παρακολουθεί και να αποδέχεται το μπάχαλο σε βαθμό γελοιότητας. Οφείλει να πάρει τις ευθύνες της, που δεν είναι άλλες από την θέσπιση κανόνων που θα προκύψουν κατόπιν διαλόγου και θα τους σέβονται όλοι. Τουλάχιστον το ποιες ημέρες και πόσες ώρες θα μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα αποτελούν στοιχειώδη δεδομένα, ώστε μια αγορά να θεωρείται σοβαρή και ευνομούμενη. Διότι προφανώς το εμπόριο της Θεσσαλονίκης δεν είναι πιο… πνευματώδες από το εμπόριο της Αθήνας, όπως χαρακτηριστικά αστειεύθηκε παράγων της αγοράς από την πρωτεύουσα με τον οποίο επικοινώνησε η Voria.gr.