Skip to main content

Τώρα είναι η ευκαιρία για τις παραγωγικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης

Γιατί η περίοδος που διανύουμε μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη ευκαιρία για τις παραγωγικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης. Γράφει ο Γιώργος Μητράκης

Το γεγονός δεν είναι πρωτόγνωρο, ούτε όμως και καθημερινό ή συνηθισμένο. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτες 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ανάμεσά τους και το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι δύο φορείς εκπροσωπούν επιχειρήσεις για τις οποίες οι αεροπορικές συνδέσεις αποτελούν ζωτικό παράγοντα στην προσπάθεια που καταβάλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να αναπτυχθούν. Η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές είναι όροι επιβίωσης για τη δημιουργική επιχειρηματικότητα της Βορείου Ελλάδος. Ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας, δηλαδή η μεταποίηση με την οποί ασχολούνται οι μεγάλες και μικρότερες παραγωγικές μονάδες, χρειάζεται ζωτικό χώρο για να δραστηριοποιηθεί, κάτι που προσφέρουν οι ξένες αγορές. Αλλά και οι επιχειρήσεις της περιοχής που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά έχουν κάθε συμφέρον για καλύτερες αεροπορικές συνδέσεις, αφού η αύξηση της επισκεψιμότητας, δηλαδή του τουρισμού, σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση, άρα περισσότερες πωλήσεις. Οι δαπάνες των ξένων στην Ελλάδα συνιστούν για τη χώρα μας εξαγωγές από μια άλλη, παράπλευρη πόρτα.  

Με δεδομένο, λοιπόν, το δυναμισμό του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ, η ικανοποίησή τους είναι κάτι λογικό και αναμενόμενο. Επειδή, μάλιστα, τα μητρώα των μελών τους είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κοινά, καθώς στην πλειοψηφία τους οι βιομηχανίες της περιοχής είναι εξαγωγικές, ο συντονισμός των ενεργειών τους είναι κάτι αναμενόμενο. Ταυτόχρονα είναι κάτι που δε συμβαίνει συχνά. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης παρευρέθηκε μέσα σε δέκα ημέρες στα διοικητικά συμβούλια και των δύο φορέων, συζητώντας λίγο – πολύ τα ίδια πράγματα. Και οι υπουργοί είναι –κατά τεκμήριο- πολυάσχολοι άνθρωποι! Την ώρα, μάλιστα, που βρισκόταν με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ στην ανατολική πλευρά της πόλης, στη δυτική είσοδο ο ΣΒΒΕ είχε καλέσει τους φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού νόμου από τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη!

Ένα από τα –τουλάχιστον θεωρητικά- διδάγματα της κρίσης είναι η συνένωση των δυνάμεων. Οι κοινές πρωτοβουλίες. Μια φωνή όσο πιο δυνατή είναι, τόσο περισσότερο ακούγεται. Τα επιχειρήματα όσο πιο σφαιρικά διατυπώνονται, τόσο πιο πειστικά και πιεστικά είναι.

Για τις παραγωγικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης η περίοδος που διανύουμε ίσως αποδειχθεί ευκαιρία. Τα στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα –υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, σύμβουλοι κ.λπ.- αποφεύγουν τα πολλά πολλά με τους μεγάλους επιχειρηματίες που βρίσκονται στην Αθήνα για να μη παρεξηγηθούν. Δεδομένο είναι, ακόμη, ότι δεν διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία στα ζητήματα της αγοράς. Επομένως αναζητούν συνομιλητές στον ιδιωτικό τομέα, τους οποίους βρίσκουν στη Θεσσαλονίκη, επειδή θεωρούν ότι οι επιχειρηματίες του Βορρά παραμένουν μακριά από τη διαπλοκή του Κολωνακίου. Επίσης, οι κυβερνώντες δείχνουν να αντιλαμβάνονται σήμερα περισσότερο απ’ ότι παλαιότερα την ανάγκη της περιφερειακής ανάπτυξης και της αποκέντρωσης. Τουλάχιστον στα λόγια.

Όλα αυτά μαζί εξηγούν επαρκώς τις τακτικές συζητήσεις που έχουν στη Θεσσαλονίκη για αναπτυξιακά θέματα κυβερνητικά στελέχη όπως η κ. Τζάκρη και ο κ. Μπόλαρης. Αλλά και τις συχνές παρουσίες των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του Βορρά στα πιο «βαριά» υπουργικά γραφεία στην Αθήνα, τα οποία χειρίζονται ζητήματα που καίνε την οικονομία του βορειοελλαδικού τόξου.  

Θα είναι πραγματικά κρίμα μια ενδεχόμενη πολυγλωσσία να στερήσει τις δυνατότητες που φαίνεται ότι υπάρχουν από καλά αποτελέσματα. Η εποχή που οι Σύνδεσμοι και τα Επιμελητήρια υπήρχαν κυρίως για θεσμικούς λόγους, για να συντηρούν μια παράδοση, αλλά και για το πρεστίζ των προέδρων έχει παρέλθει. Στις μέρες μας –με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και τις πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις που υπάρχουν- η δυναμική παρέμβαση των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Η συγκυρία ευνοεί τις προωθητικές πρωτοβουλίες, που όσο ισχυρότερες είναι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι και αποδοτικές.