Skip to main content

Τουλάχιστον 617 νεκροί στην Κίνα

Τουλάχιστον 617 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ που έπληξε χθες την απομακρυσμένη επαρχία Τσίγνκαϊ στη βορειοδυτική Κίνα, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.
Τουλάχιστον 617 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ που έπληξε χθες την απομακρυσμένη επαρχία Τσίγνκαϊ στη βορειοδυτική Κίνα, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 589 νεκρούς.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό και τις μετασεισμικές δονήσεις στην ορεινή περιοχή, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. Πολλοί τραυματίες στην κομητεία Γιουσού έχουν «απελπιστική ανάγκη ιατρικής βοήθειας». Υπάροχυν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά είδη, ιατρικό οινόπνευμα, γάζες, αντιφλεγμονώδη κ.ά., δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Οι διασώστες έβγαλαν από τα συντρίμμια 2.038 επιζώντες, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο.

Ο σεισμός, που το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανέφερε ότι είχε μέγεθος 6,9 βαθμών και η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Σεισμών της Κίνας εκτίμησε ότι είχε μέγεθος 7,1 βαθμών, σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής που επλήγη βρίσκονταν ακόμα στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος Χού Ζιντάο κάλεσε να γίνει κάθε προσπάθεια να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν. Στην περιοχή έσπευσαν 5.000 διασώστες, περιλαμβανομένων 700 στρατιωτικών.

Ο άσχημος χειμωνιάτικος καιρός, το μεγάλο υψόμετρο και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και άλλες υποδομές προκάλεσαν πολλά προβλήματα στις προσπάθειες διάσωσης έως τώρα.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τουλάχιστον 56 μαθητές και σπουδαστές και πέντε δάσκαλοι, ενώ δεκάδες άλλοι είναι θαμμένοι κάτω από συντρίμμια σχολείων με «ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης».