Skip to main content

Μικρό προβάδισμα του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα (upd)

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον Ερντογάν.

Μικρό προβάδισμα έναντι του «όχι» καταγράφει το «ναι» στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», επικαλούμενο τη ροή αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. 

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με καταμετρημένο άνω του 97,1% των ψήφων, το ποσοστό του «ναι» κυμαίνεται πέριξ του 51,4% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του «όχι» περιορίζεται στο 48,6%. 

Η συμμετοχή φαίνεται πως κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς άγγιξε το 86%.

Το πρακτορείο «Ανατολή» μεταδίδει ότι το «ναι» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «όχι» κυριαρχεί στις παράκτιες περιοχές και στο νοτιοανατολικό τμήμα». 

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη-«έδρα» του Ερντογάν, στην οποία έχει διατελέσει δήμαρχος της Πόλης: Με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, το «όχι» φαίνεται να προηγείται με 50.91%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.09%. 

Στην πρωτεύουσα Αγκυρα, με καταγεγραμμένο το 94% των ψήφων το «όχι»  προηγείται οριακά με 50.14%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.86%. Στη Σμύρνη, όπως αναμενόταν, με καταμετρημένο το 63%, το «όχι» προηγείται με 67% έναντι 32% του «ναι».

Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.