Skip to main content

Τουρκία: Δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο

Σκληρά μηνύματα έστειλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τεσσεράμισι ωρών υπό τον πρόεδρο Ερντογάν.

Μηνύματα προς την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη βόρεια Συρία έστειλε το Συνέδριο Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΣΚΑΪ, το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της και θα προστατεύσει με κάθε κόστος τα δικαιώματά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Κατηγόρησε δε την Αθήνα ότι η συμπεριφορά της δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το Συμβούλιο κατέστησε σαφές πως η Τουρκία θα αναλάβει πρωτοβουλίες στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν από την περιοχή.

Σε αντίθεση με την Αφρίν, στη Μανμπίτζ βρίσκονται και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν τους Κούρδους στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Ουάσιγκτον είχε παλαιότερα δεσμευτεί πως οι κουρδικές δυνάμεις δεν θα εγκατασταθούν δυτικά του ποταμού Ευφράτη, όπου βρίσκονται τόσο η Μανμπίτζ όσο και η Αφρίν.

Η Άγκυρα προειδοποίησε επίσης το Ιράκ ότι προτίθεται να επέμβει σε ιρακινό έδαφος εάν η Βαγδάτη δεν θέσει τέλος στη δράση του κουρδικού PKK, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα ανοιχτά της Κύπρου και στο Αιγαίο Πέλαγος, και δύο ημέρες μετά την ευρω-τουρκική σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να βρουν απτές λύσεις στις διαφορές τους.