Skip to main content

Τουρκία: Στη βουλή το σχέδιο νόμου για τη συνταγματική αναθεώρηση

Το AKP θα καταθέσει το νομοσχέδιο που θα ενισχύει την προεδρική εκτελεστική εξουσία. Αν περάσει, ο Ερντογάν κυρίαρχος ως το 2029.

Το κυβερνόν κόμμα της Τουρκίας, το AKP, θα υποβάλει εντός δυο εβδομάδων στη βουλή νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα διευρύνει τις προεδρικές εξουσίες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της συνταγματικής επιτροπής του κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής του AKP Mustafa Sentop δήλωσε πως το σύνταγμα της Τουρκίας και το κοινοβουλευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξουν για χάρη της προόδου της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Θα δώσουμε στη βουλή την πρόταση εντός 15 ημερών. Θα παρουσιάσουμε μια συνταγματική αλλαγή για να έχουμε την πρόταση του λαού μας σε δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί την άνοιξη», ανέφερε κατά τη διάρκεια πανεπιστημιακού συνεδρίου.

Το AKP θέλει τη στήριξη του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης MHP προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή για να εγκριθεί η αναθεώρηση, προτού την υποβάλει σε δημοψήφισμα.

Αξιωματούχοι που έχουν δει το νομοσχέδιο ανέφεραν αυτόν τον μήνα στο Reuters πως με αυτό ο Ερντογάν θα μπορούσε να κυβερνά την Τουρκία μέχρι το 2029.

Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν πως η Τουρκία χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία της εκτελεστικής προεδρίας για να αποφύγει τις εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού που εμπόδισαν κατά το παρελθόν την ανάπτυξη της χώρας.

Οι πολέμιοι της αναθεώρησης όμως βλέπουν τις προτεινόμενες αλλαγές ως «όχημα» για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, ενώ εκφράζουν φόβους πως θα φέρει την απολυταρχία σε μια χώρα που ήδη δέχεται τα πυρά των συμμάχων της Δύσης για την επιδείνωση της κατάστασης σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία, ιδιαίτερα μετά τις διώξεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.