Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
x

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν να κάνει δηλώσεις περί ανάμειξης του Βερολίνου στο πραξικόπημα.

Συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχει πιθανότητα τούρκοι υπουργοί να μπορέσουν να οργανώσουν μια άλλη συγκέντρωση στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος», δήλωσε σήμερα ο Ιμπράημ Καλίν.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο Καλίν υποστήριξε πως η "τουρκοφοβία" βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, καθώς η Άγκυρα επισημαίνει τα λάθη της Δύσης, και πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει μια χώρα φιλική στους διεθνείς επενδυτές.

Στη συνέντευξή του, ο Καλίν ισχυρίσθηκε επίσης πως οι αμφιβολίες που εκφράσθηκαν από τη γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας αναφορικά με τον ρόλο του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, που σημειώθηκε πέρυσι στην Τουρκία, αποτελούν απόδειξη ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Χθες Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών BND, ο οποίος δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει την υπηρεσία του ότι ο Γκιουλέν ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η Τουρκία προσπάθησε να μας πείσει γι' αυτό σε κάθε επίπεδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει», φέρεται ότι δήλωσε ο Μπρούνο Καλ.

Ο Καλίν ισχυρίσθηκε πως τα σχόλια αυτά αποτελούν απόδειξη πως το Βερολίνο υποστήριξε το πραξικόπημα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ