Skip to main content

Τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ

Η τουρκική αεροπορία προχώρησε εκ νέου στον βομβαρδισμό θέσεων του PKK στο Βόρειο Ιράκ καταστρέφοντας 16 στόχους σε έξι περιοχές

O τουρκικός στρατός πλέον και επίσημα επιχειρεί μέσα στο Βόρειο Ιράκ. Και δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Αναντολού οι ειδικές δυνάμεις επιχειρούν σε βάθος 20 χιλιομέτρων μέσα στο Ιράκ και καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά στις μετακινήσεις στην περιοχή.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι αεροπορικές επιδρομές σε στόχους που εντοπίζονται καθώς χρησιμοποιούνται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας πως το PΚΚ θα χτυπηθεί όπου βρίσκεται. «Θα τους χτυπήσουμε στην φωλιά τους» τόνισε χαρακτηριστικά, εννοώντας το Όρος Καντίλ.

Στόχος το Όρος Καντίλ

Στο μεταξύ και ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ δήλωσε ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει επιχείρηση στο Καντίλ. Έχουν γίνει και στο παρελθόν και θα τις κάνουμε δια ξηράς και αέρος, εφόσον είναι απαραίτητες για την ασφάλεια, είπε χαρακτηριστικά. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν ανακοινώσαμε την επιχείρηση στο όρος Καντίλ, αντί για το PKK αντέδρασε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα».

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού στρατού στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός του Βορείου Ιράκ έχουν ήδη σκοτωθεί 130 Κούρδοι.

Όπως όλα δείχνουν μια επιχείρηση προς το όρος Καντίλ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τις εκλογές. Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις, που χερσαία επεκτείνονται ήδη έως και 25 χιλιόμετρα εντός του ιρακινού εδάφους μέχρι το Χακούρκ και Kani Ρας, έχουν ως στόχο να προλειάνουν, με την στήριξη της αεροπορίας, το έδαφος για το Όρος Καντίλ, το οποίο απέχει περίπου 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle