Skip to main content

Τουσκ: Η ΕΕ είναι ο μόνος εταίρος που νοιάζεται για τα Βαλκάνια

Η ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να παραμείνει μια ειλικρινής δέσμευση και από τις δύο πλευρές, τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι ο μοναδικός «εταίρος» που ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και την ευημερία των λαών τους, «σε αντίθεση με αυτούς που συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για γεωπολιτικό παιχνίδι σκάκι» εκφράζει, όπωε μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Σόφια.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να παραμείνει μια ειλικρινής δέσμευση και από τις δύο πλευρές», υπογραμμίζει ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα για επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες, όπως λέει, είναι προς το συμφέρον της ΕΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ) είναι η πρώτη τα τελευταία 15 χρόνια, σημειώνει ο Ντ. Τουσκ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στη Σύνοδο της Σόφιας δεν αναμένεται κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ως προς την ένταξη των χωρών Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά περισσότερο μια καταγραφή προθέσεων για περαιτέρω σύνδεσή τους με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Η πρόταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία αναμένεται να εξεταστεί στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, εφόσον μάλιστα έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί, ωστόσο, σε άλλα διμερή ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή, όπως η συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Μαυροβουνίου και η επανέναρξη της συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας. «Όμως, οι εντάσεις παραμένουν, κυρίως εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική δίνει μια ελπίδα», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επί τη ευκαιρία της συνάντησής τους στη Σόφια, οι 28 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν και άλλα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, όπως οι ανακοινώσεις Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την επιβολή περαιτέρω δασμών, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα. Όπως σημειώνει ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του προς τους "28", οι συζητήσεις αυτές θα γίνουν κατά τη διάρκεια ενός άτυπου δείπνου, αύριο το βράδυ, στο πλαίσιο του οποίου έχει προβλεφθεί και μια ακόμη θεματική ενότητα "Καινοτομία και ψηφιακή οικονομία".