Skip to main content

Τουσκ σε Τουρκία: Σταματήστε τις παρανομίες σε Ελλάδα και Κύπρο

«Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ εκφράζοντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τη σχετική ενημέρωση που έλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και να ζητήσω την άμεση παύση αυτών των παράνομων ενεργειών από την Τουρκία. Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.» δήλωσε ο πρόεδρος Τουσκ που, όπως σημείωσε, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας τον Μάρτιο.

Μάλιστα, ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.«Αυτές οι ενέργειες αντιβαίνουν στη δέσμευση της Τουρκίας για καλές σχέσεις γειτονίας και την εξομάλυνσή τους με όλα τα κράτη μέλη», σημείωσε.