Skip to main content

Τραγικό δυστύχημα στο Βουκουρέστι: Βγήκε από το τεχνητό κώμα η 30χρονη, έχει τις αισθήσεις της

Οι 16 επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους αναχωρούν σήμερα το πρωί αεροπορικώς για την Ελλάδα

Βγήκε από το τεχνητό κώμα η 30χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά στο σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο γεμάτο με Έλληνες επιβάτες, που σημειώθηκε χθες στο Βουκουρέστι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Γραμματέας Επικοινωνίας της ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, Ελένη Κωστούλα, δήλωσε ότι η ασθενής που ήταν χθες σε τεχνητό κώμα αποσωληνώθηκε και πλέον έχει τις αισθήσεις της, ενώ είπε ακόμα: «Οι 16 επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους αναχωρούν σήμερα το πρωί αεροπορικώς για την Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσουν και δύο ακόμα το απόγευμα. Οι υπόλοιποι είναι συνοδοί των ασθενών που νοσηλεύονται». Μάλιστα, η ασθενής επικοινώνησε με την πρέσβειρα.

Διαβάστε: Δυστύχημα στο Βουκουρέστι: Νεκρός 53χρονος από τη Λάρισα, αγωνία για τη διασωληνωμένη - 14 ακόμη σε νοσοκομεία

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος του τουριστικού λεωφορείου, γεμάτο Έλληνες τουρίστες στη Ρουμανία.

Eρευνάται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε σύγχυση λόγω του συστήματος GPS και ο οδηγός να ακολούθησε λάθος διαδρομή, ενώ σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ ο οδηγός υποβλήθηκε σε τεστ για αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών ουσιών που βγήκαν αρνητικά. Υπάρχουν αναφορές ότι φέρεται να πήγαινε με μεγάλη ταχύτητα λίγο πριν από τη σύγκρουση.

Μιλώντας στους αστυνομικούς για το πώς έγινε το δυστύχημα, ο οδηγός, σε κατάσταση σοκ, φέρεται να δήλωσε ότι ακολουθούσε τις οδηγίες για τη διαδρομή που έκανε μέσω google maps και δεν πρόλαβε να σταματήσει όταν είδε την πινακίδα.

Ξεσπά η αδελφή του 53χρονου θύματος

Τον χειρότερό της εφιάλτη ζει η οικογένεια του άτυχου 53χρονου που έχασε τη ζωή του στο σοκαριστικό τροχαίο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

«Ο αδερφός μου έφυγε» είπε η αδελφή του 53χρονου, Βάσω Χλόψιου, στον ΣΚΑΪ. «Θέλουμε να μάθουμε σε τι κατάσταση είναι η νύφη μου, αν είναι καλά για να επιστρέψει», δήλωσε η γυναίκα και ζήτησε «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να έρθει στην Ελλάδα η σορός του αδερφού μου».

Η κ. Χλόψιου ανέφερε πώς η οικογένεια ενημερώθηκε ότι θα χρειαστεί πέντε με έξι ημέρες για να έρθει η σορός στην Ελλάδα.

Η ίδια είπε ακόμη ότι το ΥΠΕΞ επικοινώνησε με την κόρη του αδερφού της και την ενημέρωσαν ότι ο πατέρας της είναι νεκρός.

«Μίλησα και με τη νύφη μου», συμπλήρωσε «και δεν γνώριζε πού ήταν ο άνδρας της».

«Από 'κει και πέρα ζούμε ένα δράμα. Δεν πήρε κανείς τηλέφωνο, ούτε το ταξιδιωτικό γραφείο ούτε ο δήμος Λάρισας. Θέλω να βοηθήσουν τα παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους, να στείλουν ψυχολόγο, να βoηθήσουν τη μητέρα μου που έχασε το γιο της. Τι να κάνω εγώ από εδώ με τη μάνα μου που χτυπιέται; Έστειλε το παιδί της για διακοπές και το έχασε, δεν θα γυρίσει ποτέ. Πήγε μετά από τόσα χρόνια διακοπές με τη γυναίκα του και δεν θα γυρίσει ποτέ», είπε.

Η κ. Χλόψιου ανέφερε ακόμη ότι η νύφη της έχει ράμματα στο κεφάλι και σπασμένα πλευρά. «Η νύφη μου ζει από θαύμα, θα θρηνούσα και τη νύφη μου» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφουν με πτήση στην Αθήνα αρκετοί από τους επιβάτες

Σύμφωνα με την Ελληνίδα πρέσβη στη Ρουμανία Σ. Γαμματά, η οποία μίλησε στον ΣΚΑΪ, οι 16 επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους επιστρέφουν αεροπορικώς στην Ελλάδα με πτήση Βουκουρέστι-Αθήνα στις 10:45, ενώ άλλα δύο άτομα θα επιστρέψουν το απόγευμα.

14 ακόμη σε νοσοκομεία

Σύμφωνα με την κ. Γραμματά παραμένουν μέχρι στιγμής 14 άνθρωποι σε νοσοκομεία ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε ξενοδοχεία του Βουκουρεστίου.

Για τους τραυματίες η πρέσβης ανέφερε ότι πλην των τριών περιπτώσεων, οι γιατροί εκτίμησαν πως οι υπόλοιποι τραυματίες ότι δεν φέρουν σοβαρά τραύματα.

Όπως είπε η κ. Γραμματά, κάποιοι θα πάρουν εξιτήριο ακόμη και σήμερα, για κάποιους άλλους θα χρειαστεί νοσηλεία 2-3 ημερών. Επίσης, δεν μπορούν να επιστρέψουν ακόμη στην Ελλάδα όσοι έχουν δικούς τους ανθρώπους νοσηλευόμενους.

Η Ελληνίδα πρέσβης είπε ακόμη ότι η σύζυγος του άνδρα που έχασε τη ζωή του στο τροχαίο δεν ανήκει στα βαριά περιστατικά και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν ηλικιωμένοι στο πούλμαν. Συγκεκριμένα, υπήρχαν κάποιοι νεαροί και οι υπόλοιποι ήταν μεταξύ 40 και 60 ετών.

Με χτυπήματα στο κεφάλι ο 53χρονος που ανασύρθηκε νεκρός

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η γραμματέας Επικοινωνίας της πρεσβείας στο Βουκουρέστι, Ελένη Κωστούλα, δήλωσε ότι 16 από τους 23 συνολικά τραυματίες βρίσκονται στο νοσoκομείο, ενώ μία εξ αυτών έχει πέσει σε κώμα. Στο νοσοκομείο βρίσκονται και δύο έφηβοι, καλά στην υγεία τους, που συνοδεύουν τον τραυματισμένο πατέρα τους.

Ταυτόχρονα, η κ. Κωστούλα διέψευσε πληροφορίες ότι το θύμα έχασε τη ζωή του είχε πάθει ανακοπή και ξεκαθάρισε ότι ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός με χτυπήματα στο κεφάλι. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για 53χρονο από τη Λάρισα.

Διάβαση «καρμανιόλα» εκεί που έγινε το δυστύχημα

Η συγκεκριμένη υπόγεια διάβαση Pasajul Unirii στο Βουκουρέστι, όπου έγινε το τροχαίο δυστύχημα με το πούλμαν, έχει… βεβαρημένο παρελθόν. Εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου φέτος και, σύμφωνα με τους Ρουμάνους, από τότε έχουν γίνει επτά τροχαία ατυχήματα, τα δύο από αυτά ίδια με το χθεσινό θανατηφόρο.

Διαβάστε: Καρμανιόλα το σημείο του δυστυχήματος στο Βουκουρέστι - Επτά τροχαία σε τρεις μήνες, τα δύο ίδια με το σημερινό (φωτο)

Το πρώτο μάλιστα έγινε μόλις τέσσερις μέρες μετά τα εγκαίνια της διάβασης, με έναν Τούρκο οδηγό φορτηγού να προσκρούει στην ίδια μεταλλική μπάρα. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η καμπίνα του φορτηγού καταστράφηκε, αλλά αυτός βγήκε χωρίς να τραυματιστεί.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουριστικό γραφείο, που έχει έδρα τη Λάρισα, 6 άτομα επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο από το Βόλο, 24 από τη Λάρισα (22 πελάτες και δύο άτομα προσωπικό του γραφείου) και 17 από τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, μαζί με τον οδηγό, επέβαιναν 48 άτομα.

Το γεμάτο Έλληνες τουριστικό λεωφορείο προσέκρουσε σε πινακίδα σήμανσης ύψους οχημάτων στην καρδιά του Βουκουρεστίου, πριν από υπόγεια διάβαση. Η μεταλλική δοκός συνέθλιψε την οροφή του λεωφορείου, ενώ τα παράθυρα του πούλμαν θρυμματίστηκαν.

«Είναι μια γέφυρα που βρίσκεται στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Είναι μια πινακίδα που έπεσε επάνω στο λεωφορείο. Πώς έπεσε κανείς δεν ξέρει» τόνισε στην ΕΡΤ ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Κονστάντζα, Θεόδωρος Σκανδαλίδης.

Ο Δένδιας επικοινώνησε με συγγενείς των τραυματιών στο Βουκουρέστι

Με την γνωστοποίηση του τραγικού δυστυχήματος του ελληνικού τουριστικού λεωφορείου στο Βουκουρέστι, ο Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε άμεσα με την πρέσβυ της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά.

Ο Δένδιας ζήτησε από την ελληνική Πρεσβεία να συνδράμει τους επιβαίνοντες και να παραμείνει στο πλευρό των Ελλήνων τραυματιών και των οικείων τους για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με συγγενείς των τραυματιών, όπου τους μετέφερε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση και την διαβεβαίωσή του πως η ελληνική Πρεσβεία θα τους συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο. Επανέλαβε την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια ζωής Έλληνα πολίτη.