Skip to main content

Τραμπ: Αύξηση δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Ο Τραμπ μίλησε για τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες χώρες θα αφορούν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον, μεταξύ αυτών της Κίνας.

«Θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου.

«Και θα εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Τραμπ μίλησε για τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες χώρες θα αφορούν.

«Πρέπει να ανοικοδομήσετε τις βιομηχανίες σας» επισήμανε απευθυνόμενος στους βιομηχάνους, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές με χαμηλή φορολογία στις ΗΠΑ «καταστρέφουν τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας μας».

Στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ, η Wall Street κατέγραψε πτώση σήμερα, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 420,22 μονάδων (-1,68%) στις 24.608,98 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 92,45 μονάδες (-1,27%) στις 7.180,56 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor’s 500 έκλεισε με απώλειες 36,16 μονάδων (-1,33%) στις 2.677,67 μονάδες.

Αντιδράσεις από ΕΕ και Καναδά

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Τραμπ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η ΕΕ θα απαντήσει αυστηρά τις επόμενες μέρες με αντίμετρα.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη» για αυτήν την απόφαση των ΗΠΑ, «που φαίνεται πως αποτελεί μια κατάφωρη παρέμβαση για την προστασία της αμερικανικής εγχώριας βιομηχανίας και δεν βασίζεται σε καμία δικαιολογία περί εθνικής ασφάλειας» επισήμανε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει «εντός των επόμενων ημερών μια πρόταση αντίμετρων σε βάρος των ΗΠΑ, που θα είναι συμβατά με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να επανεξισορροπήσουμε την κατάσταση».

«Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται από άδικα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ΕΕ…» τονίζει ο Γιούνκερ.

Νωρίτερα η γερμανική Ένωση Χαλυβουργιών ανέφερε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν τελωνειακά εμπόδια για να προστατευτούν από τις εισαγωγές χάλυβα από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μέτρο παραβιάζει ξεκάθαρα τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χανς Γιούργκεν Κέρκχοφ.

«Τώρα η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα εναντίον αυτού χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρέχει».

Κάθε πιθανός τελωνειακός δασμός που θα επιβαλλόταν από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του Καναδά θα ήταν «απαράδεκτος», προειδοποίησε ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε.

Ο Καναδάς είναι ο πρώτος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχονται σε ποσοστό 16% από τον Καναδά, 13% από τη Βραζιλία και 10% από τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση All Aluminum Insider, το 54% των εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ προέρχεται από τον Καναδά.

Πηγή: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς