Skip to main content

Τραμπ: Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μπαχρέιν θα βελτιωθούν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντησή του με τον Σεΐχη Χαμάντ μπιν Ισα αλ-Χαλίφα ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά πράγματα κοινά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Μπαχρέιν θα βελτιωθούν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά αυτού του αραβικού κράτους του Κόλπου, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

«Οι χώρες μας έχουν μια θαυμάσια σχέση μεταξύ τους, ωστόσο υπήρξε μια μικρή πίεση, η οποία όμως δεν θα υπάρχει με αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης με τον Σεΐχη Χαμάντ μπιν Ισα αλ-Χαλίφα στο Ριάντ.

«Θα έχουμε μια πολύ μακροπρόθεσμη σχέση. Προσβλέπω πάρα πολύ σε αυτήν, έχουμε πολλά πράγματα κοινά», τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η προεδρία Τραμπ αποφάσισε φέτος να πουλήσει στο Μπαχρέιν 19 αεροσκάφη Lockheed Martin F-16 και τον σχετικό εξοπλισμό, μια πώληση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ματαιώθηκε πέρυσι λόγω των ανησυχιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μοναρχία αυτή.

Με τη βοήθεια κάποιων αραβικών κρατών του Κόλπου, το Μπαχρέιν συνέτριψε το 2011 εξέγερση εμπνευσμένη από την "Αραβική Άνοιξη" της οποίας ηγείτο σιιτική πλειοψηφία στη χώρα που ζητούσε περισσότερα δικαιώματα και εκπροσώπηση.

Η κυβέρνηση κατηγορεί στοιχεία της αντιπολίτευσης ότι επιδιώκουν να την ανατρέψουν με τη βία και με τη βοήθεια του Ιράν.

 

Πηγή φωτογραφίας: EPA