Skip to main content

Τραμπ προς Ευρώπη: Αύξηστε τις αμυντικές σας δαπάνες

Με επιστολή του προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, επανέλαβε το αίτημα για αύξηση των δαπανών, τονίζοντας ότι μόνο οι ΗΠΑ πληρούν τους στόχους της Συμμαχίας

Να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες αξίωσε από τις χώρες του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απευθύνοντας νέα έκκληση εν όψει της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Με επιστολή του προς τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ επανέλαβε το αίτημα για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, τονίζοντας ότι μόνο οι ΗΠΑ πληρούν τους στόχους της Συμμαχίας.

«Η Γερμανία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα. Το ίδιο και η Ισπανία και η Γαλλία. Δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνουν στις ΗΠΑ», τόνισε την Παρασκευή, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το Βερολίνο από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων για τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίοι κάνουν λόγο για αύξηση των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024

Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την αναθεώρηση των προβλέψεων επί των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας.

«Δεν είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την επιστολή του Τραμπ» σχολίασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Τσαρλς Μισέλ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

Ισχυρίστηκε δε, ότι η χώρα του «έχει σταματήσει τη συστηματική μείωση των αμυντικών δαπανών και πλέον συμμετέχει σε αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Σημειώνεται ότι η επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ είχε ως παραλήπτες τους ηγέτες των Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ολλανδία.

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Βρυξελλών χαρακτηρίζονται από ένταση, καθώς η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων έχει καλλιεργήσει ένα τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.