Skip to main content

Τρεμόπουλος: Προβληματικές οι πεδιάδες Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά - Σερρών

Άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα νιτρικά στις πεδιάδες Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σερρών ζητάει στο περιφερειακό συμβούλιο ο Μ. Τρεμόπουλος.

Άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα νιτρικά στις πεδιάδες Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σερρών ζητάει με ερώτησή του στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Τα νιτρικά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπονται σε καρκινογόνες νιτροζαμίνες», τονίζει ο κ. Τρεμόπουλος και σημειώνει ότι «οι ευθύνες κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την υγεία ανθρώπων και φύσης είναι τεράστιες. Και η πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε λόγω της αποτυχίας να προστατευτούν τα νερά από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης και επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία».

Ο κ. Τρεμόπουλος στην ερώτησή του θέτει δυο ζητήματα. Το πρώτο αφορά στο αν υφίσταται σχετικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δεύτερο στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα η αναθεώρηση των ζωνών οι οποίες έπρεπε να είχαν χαρακτηριστεί ως «ευπρόσβλητες» στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Πέρασαν σχεδόν 25 χρόνια και δεν έγινε καμιά σημαντική παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα στη χώρα μας. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, το θέμα αφορά άμεσα στην πεδιάδα της λίμνης Κορώνειας, καθώς η αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την ενίσχυση του προγράμματος αποκατάστασης από το Ταμείο Συνοχής. Η μη εφαρμογή του συνέβαλε και στην ακύρωση της χρηματοδότησης και στην καταδίκη της χώρας για τη μη προστασία της λίμνης. Οι ευθύνες γι' αυτό ακόμη διερευνώνται δικαστικά. Ωστόσο, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες», υπογραμμίζει ο κ. Τρεμόπουλος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε στις 23 Απριλίου 2015 την Ελλάδα για αποτυχία προστασίας των νερών από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (91/676/ΕΟΚ) για τη νιτρορύπανση.

Η καταδικαστική απόφαση αφορά και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες οι συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων βρίσκονται σε επίπεδα άνω του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Ιωάννης Ταχματζίδης, επέρριψε ευθύνη στην κεντρική διοίκηση και ειδικότερα στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων για την ανυπαρξία σχετικών προγραμμάτων, σχεδίου αντιμετώπισης κτλ. Όπως είπε μάλιστα σχέδιο δεν υπάρχει για την αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης, παρά μόνο ο χαρακτηρισμός ορισμένων περιοχών ως... ευπρόσβλητων.