Skip to main content

Τρία κρίσιμα ενδεχόμενα στις διαπραγματεύσεις και ένα νέο δημοψήφισμα

Οι φήμες σχετικά με τη στάση που πρόκειται να κρατήσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε περίπτωση εμπλοκής στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έρχονται.

Νέες φήμες για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε περίπτωση εμπλοκής στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου με τους δανειστές, άρχισαν να διαρρέουν. Συγκεκριμένα, τα ενδεχόμενα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα δημοσιογραφικά γραφεία, είναι τα εξής:

Α) Κατ' αρχήν, αυτό που γίνεται γνωστό είναι πως η κυβέρνηση θα «τραβήξει» τις συζητήσεις όσο χρειαστεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι υποχρεώσεις της χώρας το πρώτο δίμηνο είναι μικρές. Συνολικά Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν φτάνουν στα 2 δις ευρώ. Μόνο τον Ιούλιο θα φτάσουν σε ύψη μη εξυπηρετήσιμα (3,7 δις ευρώ). Αλλά έως τότε, «έχουμε καιρό»...

Β) Αν η τρόικα επιμείνει σε σκληρά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, η περικοπή κύριων συντάξεων, τότε το Μαξίμου δεν θα επιδιώξει να διευρύνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία (προς την Ενωση Κεντρώων ή το Ποτάμι, όπως φημολογείται), αλλά θα καταφύγει σε άλλα, πιο δραστικά μέτρα, του δημοψηφίσματος μη εξαιρουμένου.

Γ) Διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα επιδιωχθεί μόνο αν παρά την υποχώρηση της τρόικας από τις σκληρές θέσεις, δεν εξασφαλίζεται ο απαραίτητος αριθμός των 150+1 βουλευτών.

Δηλαδή, μόνο τότε το Μαξίμου θα κάνει την φημολογούμενη πρόσκληση προς τον κ. Βασίλη Λεβέντη και τους βουλευτές του. Σε διαφορετική περίπτωση, οδηγούμαστε για πιο ... δραστικές λύσεις, τις οποίες ωστόσο στην πραγματικότητα όλοι απεύχονται.