Skip to main content

Τρία κρίσιμα ραντεβού για την ελληνική οικονομία

Την Τετάρτη αναμένεται στην Ελλάδα αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να εξετάσει την πορεία βασικών μεγεθών της εθνικής οικονομίας, ενόψει της ενεργοποίησης του προγράμματος
Την Τετάρτη αναμένεται στην Ελλάδα αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να εξετάσει την πορεία βασικών μεγεθών της εθνικής οικονομίας, ενόψει της ενεργοποίησης του προγράμματος βοηθείας που αποφασίσθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Οι εξετάσεις θα είναι «διπλές». Είχε προηγηθεί επίσκεψη κλιμακίου της ΕΕ, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενόψει της σύνταξης τον Μάιο της πρώτης τριμηνιαίας απολογιστικής έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη χώρα μας, όμως, δεν σταματούν εδώ. Την Πέμπτη συνεδριάζει η διοίκηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να επιβεβαιώσει τη δέσμευση που ανέλαβε ο πρόεδρός της κ. Τρισέ, σχετικά με την αποδοχή ελληνικών ομολόγων, ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, ακόμα και αν σημειωθεί υποβάθμισή τους από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Αυτά είναι τα τρία κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής οικονομίας, ενόψει ενός κρισιμότερου Μαΐου. Συγκεκριμένα, στις αρχές Μαΐου αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα η τριμερής επιτροπή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης προόδου για την ελληνική οικονομία, η οποία θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαΐου.

Στην έκθεση αυτή, εκτός από τις αναφορές στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στον τομέα της ανάπτυξης, αναμένεται ότι θα αφιερωθεί μεγάλο μέρος και στο τι έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει η Ελλάδα στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επιτάχυνση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Όπως επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα και έως τον Ιούνιο σε συγκεκριμένες κινήσεις, με στόχο, συν τοις άλλοις, τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.