Skip to main content

Τρικλοποδιά από Σκόπια με το Σύμφωνο Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία;

Το σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση, είναι ότι η βουλγαρική κυβέρνηση ουσιαστικά αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας».

Δεν γνωρίζω ακόμη πώς εξέλαβε το ελληνικό ΥΠΕΞ το υπογραφέν Σύμφωνο «καλής γειτονίας και συνεργασίας» που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, Μπόικο Μπορίσοφ και Ζόραν Ζάεφ. Θέλω να πιστεύω ότι οι ιθύνοντες του Υπουργείου θα έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης από την αλλαγή της βουλγαρικής στάσης.

Σχετικό ρεπορτάζ είχε αναρτήσει εχθές το βράδυ η voria.gr, ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να το επαναλάβω. Θα αρκεστώ στον σχολιασμό επίμαχων σημείων.

Το σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση, είναι ότι η βουλγαρική κυβέρνηση ουσιαστικά αναγνωρίζει την ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας", την οποία μέχρι εχθές ηρνείτο. Βεβαίως, είναι άγνωστο τι θα συμβεί στο βουλγαρικό κοινοβούλιο μετά και τις αντιδράσεις των Βουλγάρων ακαδημαϊκών.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ελπίζει ότι η Συμφωνία θα πρέπει να εξεταστεί με προτεραιότητα από τα κοινοβούλια των δυο χωρών.

Γιατί έχει σημασία η κύρωση από το βουλγαρικό κοινοβούλιο; Επειδή, από το 1992 που η Βουλγαρία ανεγνώρισε τα Σκόπια ως "Μακεδονία", πολύ συχνά και με διάφορες αφορμές τα κατήγγειλε για "αλυτρωτισμό" και "επιθετικό εθνικισμό" και τα απειλούσε ότι, εάν συνεχίσουν τέτοιες πολιτικές, θα εμποδίσει την πορεία τους προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Με τους παραπάνω χαρακτηριστικούς όρους η Βουλγαρία εννοούσε την επιμονή των Σκοπιανών να θεωρούν ότι η βουλγαρική διάλεκτος που μιλούν είναι "μακεδονική" και ότι είναι "Μακεδόνες" και όχι Βούλγαροι.

Και συνέβαινε, καθ’ όλη την διάρκεια της 25ετίας που διέρρευσε, να συνάπτουν συμφωνίες, οι οποίες όμως μονογράφονταν και δεν κυρώνονταν από τα κοινοβούλια λόγω της διαφοράς στο θέμα της γλώσσας. Ανέφεραν όλες οι συμφωνίες, ότι εγράφησαν στις γλώσσες που αναφέρονται στα Συντάγματα των δύο χωρών. "Τι Γιάννης, τι Γιαννάκης", δηλαδή, αλλά υποτίθεται πως οι Βούλγαροι κρατούσαν τα προσχήματα.

Συμφώνως όμως προς το κείμενο, που επισυνάπτει ολόκληρο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται ότι η συμφωνία «υπογράφεται στη "μακεδονική" γλώσσα, σύμφωνα με το "μακεδονικό" σύνταγμα και στη βουλγαρική γλώσσα, σύμφωνα με το βουλγαρικό σύνταγμα». Η βουλγαρική κυβέρνηση επομένως, ήρε τις προσχηματικές αντιρρήσεις της, και φέρνει τώρα προς κύρωση στο Κοινοβούλιο συμφωνία γραμμένη στην "μακεδονική" γλώσσα, επισήμως. Άρα, την αναγνωρίζει, και εγκαταλείπει την μέχρι τούδε πολιτική της.

Πολύ συχνά, στα σημειώματά μου σ’ αυτήν την στήλη, καυστηριάζω την πολιτική όλων των μετά την Ενδιάμεση συμφωνία κυβερνήσεων, ότι δεν ασχολούνται καν με το θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας, επειδή υπέγραψε η Ελλάδα την συμφωνία, προς επίλυση του προβλήματος μόνον της ονομασίας. Υπενθυμίζω, ότι ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στο νοσοκομείο βαρέως ασθενής, ο Κ. Παπούλιας δεν ήθελε την συμφωνία, αλλά την ήθελε η Μιμή, όπως γράφει ο Χόλμπρουκ στο πιπεράτο ροζ απόσπασμα του βιβλίου του.

Κι έτσι, η ελπίδα να μη αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα στους Σλάβους των Σκοπίων απέμενε στην σθεναρή στάση της Βουλγαρίας. Η οποία όμως φαίνεται ότι κάμφθηκε από τους ΝΑΤΟϊκούς, που θέλουν στους κόλπους τους το διεφθαρμένο τεχνητό κράτος με τα σαθρά θεμέλια. Φοβούμαι δε, πως κάτι ανάλογο ίσως συνέβη και με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι φειδωλή στα νατοϊκά αιτήματα.

Δεν θέλω να προδικάσω ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας στις νατοϊκές πιέσεις (δεν λέγω αμερικανικές, επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καθορίσει την πολιτική της για τα Βαλκάνια, και το όχημα κινείται με την κεκτημένη ταχύτητα που προσέδωσε ο Ομπάμα). Θέλω να ελπίζω τουλάχιστον, ότι ο Ν. Κοτζιάς θα εμμείνει στην διακηρυχθείσα υπ’ αυτού θέση, ότι αν δεν λυθεί οριστικώς το ζήτημα της ονομασίας, η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Υ.Γ. Στην υποχώρηση των Βουλγάρων, απάντησε το αλβανοσλαβικό κράτος με δική του υποχώρηση, στο θέμα της "κοινής ιστορίας", της σλαβικής δηλαδή. Επ’ αυτού σε άλλο σημείωμα.