Skip to main content

Tριμερής συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας στο Βουκουρέστι

Η σημερινή τριμερής συνάντηση στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σημαντικούς εταίρους μας στο ΝΑΤΟ

Στο Βουκουρέστι θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Μία ελληνική πρωτοβουλία που αποτελεί το τέταρτο σχήμα συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων- μετά την τετραμερή με Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία σε επίπεδο πρωθυπουργών, και τις δύο τετραμερείς αφενός με τα βαλκανικά κράτη της ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία) και αφετέρου την διασυνοριακή συνεργασία (με Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής μορφοποιήσεων διεθνούς συνεργασίας που έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική διπλωματία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σημερινή τριμερής συνάντηση στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σημαντικούς εταίρους της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και οι τρεις χώρες διατηρούν παρεμφερείς απόψεις ως προς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνθηκών και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιδεικνύοντας σταθερή βούληση για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη.

Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μαζί με τον δήμο Αιγάλεω για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο πολιτισμού "Ελληνικό Μολύβι - Γ. Βρανάς".