Skip to main content

Τριντό: Να γίνει προτεραιότητά μας η ισότητα των φύλων

Τα κινήματα μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών, για την ισότητα και τη δυναμική του φύλου, ανέφερε.

Την ισότητα των φύλων και την κοινωνική ισότητα υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, κατά την ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός.

Ο Τριντό, η χώρα του οποίου ασκεί φέτος την προεδρία της G7 (οι 7 πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η ισότητα των φύλων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα «σε ό,τι κάνει η G7 αυτή τη χρονιά».

Ο Καναδός πρωθυπουργός, η κυβέρνηση του οποίου αποτελείται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών υπουργών, αναφέρθηκε επίσης στις εκστρατείες που διεξάγονται μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και στις πορείες γυναικών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πολλές αμερικανικές πόλεις, με τις ομιλήτριες να επικρίνουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας ότι η πολιτική του πλήττει τις γυναίκες.

«Το MeToo, το TimesUp, οι Πορείες Γυναικών, αυτά τα κινήματα μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών, για την ισότητα και τη δυναμική του φύλου», τόνισε.

Οι εκστρατείες αυτές ξεκίνησαν με αφορμή μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλιγουντ, την Ουάσινγκτον και αλλού. «Η σεξουαλική παρενόχληση, για παράδειγμα, στις επιχειρήσεις και στην κυβέρνηση, είναι ένα συστηματικό πρόβλημα και είναι απαράδεκτη. Ως ηγέτες, πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να ενεργήσουμε έτσι ώστε να δείξουμε ότι πραγματικά τελειώνει», συνέχισε.

Ο Τριντό κάλεσε επίσης τους ηγέτες να μην ξεχνούν «τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται εδώ στο Νταβός και δεν θα βρεθούν ποτέ εδώ».

«Οι άνθρωποι σ' αυτήν την αίθουσα είναι απίστευτα προνομιούχοι. Το οφείλουμε στην κοινωνία να χρησιμοποιήσουμε αυτό το προνόμιο για καλό. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε: θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι πλούσιοι κρύβονται στους περιφραγμένους περίβολούς τους ενώ οι άλλοι γύρω τους αγωνίζονται ή θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο βασισμένο στην αντίληψη της δικαιοσύνης;», είπε.