Skip to main content

Τρεις συν μία εκδόσεις το 2018 για συγκέντρωση «φρέσκου χρήματος»

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν περίπου 10 δις ευρώ, ωστόσο, το μεγάλο διακύβευμα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα γίνουν οι εκδόσεις.
Τρεις κανονικές εκδόσεις, για τη συγκέντρωση «φρέσκου» χρήματος, σχεδιάζει μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2018 η κυβέρνηση. Αν μάλιστα οι συνθήκες κριθούν ευνοικές, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνουν και τέσσερις, αλλά σε βάθος έτους. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν περίπου 10 δις ευρώ, ωστόσο, το μεγάλο διακύβευμα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα γίνουν οι εκδόσεις.
 
Κι αυτό γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο το κόστος του χρήματος να είναι συντριπτικά υψηλότερο από τα παρόντα, «προστατευτικά», επίπεδα δανεισμού και η όλη κίνηση να αποδειχθεί μπούμεραγκ για το ελληνικό δημόσιο. Γι αυτό και οι κινήσεις ετοιμάζονται προσεκτικά.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και οι επαφές που θα έχει τον άλλο μήνα στη Νέα Υόρκη, θα έχουν και τη μορφή άτυπου road show, στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων. Το πιο πιθανό είναι πως κι άλλες πρωτοβουλίες, αναλόγου περιεχομένου, θα αναληφθούν στο προσεχές διάστημα.
 
Μάλιστα, στην Αθήνα πνέει – θα έλεγε κανείς – κι ένας άνεμος αισιοδοξίας, ότι όλα θα πάνε καλά, κυρίως εξαιτίας του πετυχημένου swap ομολόγων που ολοκληρώθηκε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Κοινή είναι η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αλλά υπό όρους. Αν στην πρώτη κανονική έκδοση, που εκτιμάται κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό, τότε όλος ο σχεδιασμός θα ανατραπεί.