Skip to main content

Τρίτο σεμινάριο του έργου Remedio για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης

Το έργο έχει ως αντικείμενο την προώθηση λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα τεσσάρων Μεσογειακών πόλεων.

Το 3ο σεμινάριο του έργου Remedio με θέμα «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα: Αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και της Κλιματικής Αλλαγής» διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ στις 22 Μαΐου 2018, με τη συμμετοχή των ευρωπαίων εταίρων του έργου, τοπικών φορέων και προσκεκλημένων ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων με εξειδίκευση σε θέματα που επεξεργάζεται το Remedio.

Το έργο έχει ως αντικείμενο την προώθηση λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα τεσσάρων Μεσογειακών πόλεων (Θεσσαλονίκη, Τρεβίζο, Λισαβόνα, Σπλίτ). Στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται από κοινού και ταυτόχρονα αστικές διαδρομές με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο και αστικές επιβαρύνσεις που δημιουργούν προβλήματα στην εσωτερική διασύνδεση της κάθε πόλης. Μελετάται η δυνατότητα ρύθμισης του κυκλοφοριακού προβλήματος με καινοτόμες δράσεις, στοχεύοντας στη βελτίωση της μετακίνησης τόσο των ανθρώπων όσο και των εμπορευματικών μεταφορών, στη βάση μέτρων προστασίας της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης βάσει του ανωτέρω πλαισίου έχει επιλέξει τον ολικό επανασχεδιασμό του Ανατολικού Οριζόντιου Άξονα της Θεσσαλονίκης που ξεκινάει από το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στον Φοίνικα και περιλαμβάνει την οδό Εθνικής Αντίστασης, τις Λεωφόρους Βασιλίσσης Όλγας, Βασιλέως Γεωργίου Α’ και την οδό Μανόλη Ανδρόνικου έως την Πλατεία ΧΑΝΘ. Απώτερος στόχος του τοπικού σχεδίου είναι η δημιουργία ενός «Λειτουργικού Άξονα για όλους» ώστε να επιτευχθεί η μείωση της αστικής ρύπανσης και η βελτίωση των όρων της δημόσιας συγκοινωνίας και της κυκλοφορίας.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ κ. Χρυσόστομος Καλογήρου ανέφερε ότι μετά από πυκνές συμμετοχικές διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαν φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης, προτάθηκαν σενάρια για την αναδιοργάνωση του Άξονα και μέσα από διαβούλευση επιλέχθηκε η πρόταση που βελτιώνει την κίνηση των πεζών, τη δημόσια συγκοινωνία με τη δημιουργία αποκλειστικής λωρίδας κίνησης των λεωφορείων, τη στάθμευση καθώς και την απρόσκοπτη ροή της κυκλοφορίας.

Ο καθηγητής Φυσικής κ. Δημήτρης Μελάς επισήμανε ότι το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναπτύσσει ένα εργαλείο που θα είναι σε θέση να υπολογίσει τις εκπομπές των ρύπων σε συνάρτηση με άλλες λειτουργίες στον Άξονα.

Η κ. Marina Almeida Silva, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού έργου Remedio, επισήμανε ότι στα κοινά προβλήματα των πόλεων που συμμετέχουν στο έργο και αφορούν προτάσεις για λύσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά, οι ανάγκες αλλά και οι προκλήσεις που κάθε πόλη αντιμετωπίζει. Ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι σε μια πόλη του έργου REMEDIO μπορεί να επιλέχθηκε ως παρέμβαση η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, ενώ σε άλλη πόλη η παρέμβαση να δίνει έμφαση στη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων (23 Μαΐου 2018) πραγματοποιήθηκε κλειστή συνάντηση των ευρωπαίων εταίρων του έργου Remedio με εκπροσώπους και από το τοπικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι των πόλεων, παρουσίασαν την πρόοδο των λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος όπως αυτές έχουν προταθεί σε κάθε πιλοτική περιοχή του έργου και αντάλλαξαν καλές πρακτικές σε θέματα σχεδιασμού βιώσιμης κινητικότητας και συμμετοχικών διαδικασιών.

Από την πλευρά της η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης που έχει υλοποιήσει ως θεσμικός εταίρος στο έργο Remedio, παρουσίασε το δεύτερο θεματικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο Ανατολικός Οριζόντιος Άξονας Θεσσαλονίκης: η εμπειρία των πεζών», μια παραγωγή της TV100. Στο βίντεο που δημιουργήθηκε, γίνεται μια αποτίμηση της παρούσας κατάστασης, παρουσιάζονται κάποια ιδιαίτερα σημεία του Άξονα και διαφαίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις προς όφελος της καθημερινότητας των πεζών, των κατοίκων και των διερχόμενων από τον Ανατολικό Οριζόντιο Άξονα.

Τέλος, κλείνοντας την ημέρα οι εταίροι του έργου έθεσαν τη μελλοντική στρατηγική των δράσεων έως την ολοκλήρωση του Σχεδίου τον Απρίλιο του 2019 και τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των δράσεων και μετά τη λήξη του έργου Remedio.

Την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων (24 Μαΐου 2018), η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σε συνεργασία με την ολλανδική ομάδα STIPO, ημερήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο το οποίο εξέτασε με βιωματικό τρόπο τα αποτελέσματα του Έργου Remedio στη Θεσσαλονίκη, “φιλτράροντάς” τα μέσα από την προσέγγιση Placemaking και τη μεθοδολογία του The City at Eye Level (Η Πόλη στο Ύψος των Ματιών). Στο τέλος της ημέρας οι ομάδες παρουσίασαν τα σχέδια δράσης που σχεδίασαν για τμήματα του Ανατολικού Οριζόντιου Άξονα της Θεσσαλονίκης. Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι ευρωπαίοι εταίροι του έργου Remedio μαζί με τοπικούς φορείς, αρχές, και πολίτες της Θεσσαλονίκης .

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 85% και κατά 15% από εθνικούς πόρους.