Skip to main content

Τριτοβάθμια Νοσοκομεία

Ένα Νοσοκομείο χαρακτηρίζεται Τριτοβάθμιο στο σύνολο του ή για επιμέρους τμήματα αυτού εφόσον διαθέτει αποδεδειγμένα την απαιτούμενη υποδομή, την επιστημονική υπεροχή και εξειδίκευση.

Ένα Νοσοκομείο χαρακτηρίζεται Τριτοβάθμιο στο σύνολο του ή για επιμέρους τμήματα αυτού εφόσον διαθέτει αποδεδειγμένα την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και επιστημονική υπεροχή και εξειδίκευση.


Η αξιολόγηση για τον ορισμό πρέπει να γίνεται από ειδική επιτροπή με επανεκτίμηση ανά τριετία για να μην καταντήσουμε σύντομα ταμπέλες χωρίς αντίκρυσμα όπως κατάντησαν  τους τίτλους τους οι Πανεπιστημιακοί της χώρας μας. 

 

 Εκπαιδευτικό έργο


Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών με βάση ένα καθημερινό πρόγραμμα. Για κάθε ειδικευόμενο διατήρηση βιβλίου ειδικευομένου και καταγραφή των δραστηριοτήτων του. Ανά εξάμηνο ανακοίνωση της επίδοσης του και καταγραφή της κατεύθυνσης επίλυσης των προβλημάτων στο επόμενο εξάμηνο. Διδακτέα ύλη με βάση το πρόγραμμα της ειδικότητας που έχει αποσταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύει εδώ και πέντε έτη στα κράτη μέλη.


Εκπαίδευση ειδικευμένων ιατρών. Η εκπαίδευση γίνεται με καθημερινό meeting το μεσημέρι ή το πρωί, με συγκεκριμένο αντικείμενο. Πρέπει επίσης να υπάρχει πρόγραμμα συνεχούς περιοδικής μετεκπαίδευσης στο εξωτερικό σε εξειδικευμένα κέντρα για την απόκτηση εξειδίκευσης μέσα στην υποειδικότητα την οποία έχει ο ιατρός.


Εκπαίδευση νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Η εκπαίδευση γίνεται σε συγκεκριμένο αντικείμενο με τακτά διαστήματα μετεκπαιδευτικών αδειών σε επιλεγμένα κέντρα εξειδίκευσης.

 

Επιστημονικό Έργο


Συμμετοχή της κλινικής σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ανακοινώσεις και Poster


Δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού


Συγγραφή βιβλίων για την αξιοποίηση της εμπειρίας των στελεχών και του υλικού της κλινικής ή του εργαστηρίου


Συμμετοχή των ιατρών σε διάφορες εξειδικευμένες ομιλίες που προβάλλουν τον ομιλητή και την κλινική


Συμμετοχή σε ερευνητικά πρωτόκολλα, που γίνονται κυρίως πρωτογενώς από την κλινική, ή δευτερογενώς μέσω των διαφόρων φαρμακοβιομηχανιών ή εργοστασίων παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού με σεβασμό στο κόστος και στον ασθενή


Συμμετοχή σε πειραματικά προγράμματα που γίνονται στο πειραματικό χειρουργείο και εργαστήριο του Νοσοκομείου


Διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, συμποσίων και σεμιναρίων


Κοινές επιστημονικές συναντήσεις εβδομαδιαίες μεταξύ των κλινικών, που συμβάλλουν και επιστημονικά αλλά κυρίως στο καλό κλίμα μεταξύ του ιατρικού προσωπικού.


Παραγωγικότητα


Πρέπει για να υπάρχει προοπτική υλοποίησης ενός προγράμματος εκπαιδευτικού και επιστημονικού, να υπάρχει υλικό. Υλικό για να υπάρχει, πρέπει απαραίτητα να υπάρχει και υψηλή παραγωγικότητα.
Απλώς δεν πρέπει τα κρεβάτια της κλινικής να τα γεμίζουμε διαχειριζόμενοι ασθενείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης αλλά να τα γεμίζουμε με εξειδικευμένα περιστατικά. Και στις δυο περιπτώσεις τα κρεβάτια είναι γεμάτα, αλλά η ποιοτική εξειδίκευση των κρεβατιών είναι διαφορετική.

Απολογισμός του έργου του διευθυντού  στη δίοικηση


Ο Διευθυντής πρέπει ανά έτος  να λογοδοτεί στη Διοίκηση για τα πεπραγμένα της κλινικής και του εργαστηρίου και να αιτιολογεί την κάθε του πράξη. Στην λογοδοσία αυτή ο Διευθυντής οφείλει να ενημερώνει την Διοίκηση, να αιτιολογεί τυχόν  αρνητικά αποτελέσματα  και να προτείνει λύσεις βελτίωσης και επίλυσης των προβλημάτων.

 

Κατάργηση πολυδιευθυντικού συστήματος


Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν υπευθυνότητα και όχι διαφυγή μέσω της συλλογικότητας των υποχρεώσεων και των ευθυνών. Αν παραμείνει το σύστημα θα πρέπει να οριοθετηθούν οι ευθύνες, να γίνουν οι κρίσεις ανοικτές με αξιοκρατία και όχι από συνδικαλιστές. Αποτελεί το ως άνω πολυδιευθυντικό σύστημα τον θεμέλιο λίθο ενταφιασμού του ΕΣΥ.

Διαχείριση Περιστατικών

Η Διοίκηση με τις ενέργειες της στην Πολιτεία αλλά και σε ορισμένους Διευθυντές θα πρέπει να οριοθετήσει τι πρέπει να νοσηλεύεται και τι όχι.
Ποια περιστατικά θα πρέπει να οδεύουν προς τα μικρά νοσοκομεία και ποια στο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων επί των ήσσονος σημασίας περιστατικών αρχίζει από τα εξωτερικά ιατρεία και  κυρίως στα ΤΕΠ στην διάρκεια της γενικής εφημερίας, όπου παρίστανται πάντοτε ειδικευμένοι ιατροί. Ακολουθεί ενημέρωση στο κλινικό έργο και ολοκληρώνεται η εκπαίδευση αυτών σε όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου. Έτσι σιγά-σιγά δημιουργείται παράδοση σε μια κλινική και γίνεται σημείο αναφοράς προσέλευσης εξειδικευμένων περιστατικών από όλη την Υγειονομική Περιφέρεια. Αυτό επιταχύνει και τους ρυθμούς εξειδίκευσης και εμπειρίας του Νοσοκομείου σε συγκεκριμένους τομείς με γεωμετρική πρόοδο.


Για να γίνει κατανοητό θα πρέπει να σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα ήσσονος σημασίας περιστατικά θα πρέπει να χειρουργούνται σε Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο. Τα εξειδικευμένα περιστατικά που θα χρειάζεται ο Διευθυντής για να γεμίσει τα κρεβάτια της κλινικής του, προϋποθέτουν εξειδίκευση- και προβολή της κλινικής στην περιφέρεια, που προϋποθέτει μετεκπαίδευση των στελεχών του που επίσης προϋποθέτει καθημερινή εκπαίδευση και έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος της διαρκούς προόδου του Νοσοκομείου.


Υλικοτεχνική Υποδομή


Η Διοίκηση πρέπει να φροντίζει για την ανανέωση των υποδομών που σημαίνει έρευνα αγοράς. Η έρευνα αγοράς θα πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένους ανθρώπους, με κριτήρια:


την επιστημονική αναβάθμιση και,


το υλοποιήσιμο ή μη της χρησιμοποίησης του υλικού που θα αγορασθεί. 


Δεν μπορεί να αγοράζεται ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας για το καπρίτσιο ενός Διευθυντή ή για να κάνει ντεκόρ στο γραφείο του, αλλά με το σκεπτικό των δυο παραπάνω προϋποθέσεων.


Η επένδυση σε μια κλινική ή εργαστήριο από μέρους της Διοίκησης θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το σκεπτικό της ανταμοιβής και του κινήτρου. Δεν πρέπει να γίνεται επένδυση σε μια κλινική ή ένα εργαστήριο που δεν έχει επιτύχει το έργο της.


Η υλικοτεχνική υποδομή, θα πρέπει να λειτουργεί και σαν ποινή για τους Διευθυντές που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους. Θα πρέπει να αφαιρούνται κλίνες βεβαίως από εκείνους που δεν τις διαχειρίζονται σωστά και να δοθούν σε αυτούς που παράγουν μεγαλύτερο έργο, δεδομένου ότι στα περισσότερα Νοσοκομεία υπάρχουν ομοιοειδείς κλινικές και εργαστήρια και οι συγκρίσεις είναι εύκολες.

 

Συνθήκες Εργασίας


Η εργασιακή ειρήνη αποτελεί σε ένα νοσοκομείο το Α και το Ω. Εργαζόμενοι που δεν είναι ευχαριστημένοι στο χώρο εργασίας, δεν μπορεί ποτέ να προσφέρουν θετικό έργο, ιδίως αν αυτό το έργο είναι εξειδικευμένο.
Ο τρόπος αντίδρασης ενός δυσαρεστημένου εργαζόμενου είναι ότι θα εργάζεται για τον εαυτό του και όχι για το νοσοκομείο και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς και μη ελεγχόμενους τρόπους.
Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον άλλον επί μακρόν. Η παροχή ελκυστικών κινήτρων δεν είναι απαραίτητα μόνο τα χρήματα.


Στο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο όπου η κυρίαρχη λέξη είναι η εξειδίκευση και δεν πρέπει να  ισχύει το φύγε εσύ, έλα εσύ. Αυτή είναι μια αυτοκτονική διαχείριση του έμψυχου υλικού για να λειτουργεί και σαν κίνητρο προσέλευσης υψηλής ποιότητας έμψυχου υλικού.

 
Στο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο η μισθοδοσία του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) θα πρέπει να είναι διαφορετική (αυξημένη) σε σύγκριση με το Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας.

 

Έλεγχος των Διευθυντών


Ανά έτος θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος των διευθυντών, να λογοδοτούν για το έργο τους και να προσδιορίζονται οι επιπτώσεις, οι επιβραβεύσεις καθώς και οι κατευθύνσεις επίλυσης των προβλημάτων. Στο μεσοδιάστημα αυτό, η παρουσία της Διοίκησης θα πρέπει να είναι διακριτική και πάντοτε μέσω των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου. Σε αντίθετη περίπτωση η ευθύνη της Διοίκησης είναι τεράστια, κυρίως διότι από την συνεχή τριβή χάνει το κύρος της, τα πάντα εμπλέκονται στην διαδικασία των ισορροπιών και της προσωποποίησης των προβλημάτων.

 

Δημόσιες Σχέσεις και Εξωστρέφεια


Η Διοίκηση θα πρέπει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τα ΜΜΕ, τις αρχές του τόπου και τους διάφορους φορείς και οργανώσεις της πόλης μας με σκοπό όμως μοναδικό την προώθηση των συμφερόντων του Νοσοκομείου.
Πρέπει να συμβάλλει στην συνεργασία με μεγάλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού ώστε να γίνει η μετεκπαιδευτική συνεργασία πιο προσβάσιμη για τα στελέχη των κλινικών ή του εργαστηρίου που πρέπει να εκπαιδευτούν.

 

Τμηματοποίηση δραστηριοτήτων


Η Διοίκηση  θα πρέπει να λειτουργεί ομαδικά, όχι κάποιος να υποδεικνύει μόνος του τι πρέπει να γίνει.
Για αυτό γίνονται επιτροπές από μέλη της Διοίκησης για κάθε θέμα, και με τις οποίες επιτροπές συνεργάζονται τα θεσμοθετημένα όργανα του Νοσοκομείου, για να βρίσκονται τα πάντα σε μια διαρκή εγρήγορση και όχι σε ένα διαρκές τέλμα.

Εισαγωγή του θεσμού του ιατρικού manager στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο

Ο ιατρικός Manager είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της λίστας προτεραιότητας αγοράς της υλικοτεχνικής υποδομής και ελέγχου/ αξιολόγησης του ήδη υπάρχοντος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι ο άνθρωπος που κάνει έρευνα αγοράς και κάνει τις εισηγήσεις στην Διοίκηση.

 

Δημιουργία Τμημάτων Ερευνας


Πρόκειται για εξειδικευμένα τμήματα μέσα στα τμήματα χωρίς όμως ιατρικό- κλινικό έργο, χωρίς παροχή υπηρεσιών και χωρίς διοικητικές υποχρεώσεις στο μητρικό τμήμα. Το προσωπικό είναι ανεξάρτητο και το τμήμα έρευνας χρηματοδοτείται από το γενικό λογαριασμό του Νοσοκομείου. Η δημιουργία τμήματος έρευνας γίνεται σε κάθε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο σταδιακά και σε τμήματα που έχουν ήδη πιστοποιηθεί με ISO εύρυθμης λειτουργίας.


Τι πρέπει να καταργηθεί άμεσα σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο


Κατάργηση της θεσμοθετημένης ασυλίας της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Θα πρέπει να ξέρει το κάθε μέλος της Διοίκησης ότι δεν μπορεί να λέει, να ξοδεύει τα χρήματα του Ελληνικού λαού, να ψηφίζει κατά το δοκούν, αλλά ότι στο τέλος θα αποδοθούν ευθύνες και μάλιστα ποινικές.

 

Κατάργηση των θεσμοθετημένων προνομίων των Πανεπιστημιακών στο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο και πλήρης εξίσωση των επαγγελματικών και θεσμικών προνομίων με τους υπόλοιπους ιατρούς του ΕΣΥ που ανήκουν σε πιστοποιημένα τμήματα ή κλινικές με ISO.


Ποια είναι αυτά τα προνόμια;


Επαγγελματική ασυδοσία στο Νοσοκομείο, στο ιατρείο, στην κλινική,
Συμμετοχή προνομιακή σε θεσμοθετημένα όργανα χωρίς λόγο,
Κατάργηση της αποκλειστικής χορήγησης διδακτορικής διατριβής, με εφαρμογή του θεσμού του Κλινικού Καθηγητή για τον Διευθυντή του ΕΣΥ,
Επιτέλους αξιολόγηση των Πανεπιστημιακών Κλινικών και από μη Πανεπιστημιακούς.

 

Κατάργηση του «πολυδύναμου έργου» των συνδικαλιστών, όπως είναι το πολυδιευθυντικό σύστημα, η ελαχιστοποίηση των κρίσεων, η ελαχιστοποίηση της εργασίας, η ελαχιστοποίηση της εκπαίδευσης, κάνοντας συνδικαλιστική επίκληση και εν ονόματι ακριβώς των αντιθέτων.

Τσιτουρίδης Ιωάννης
Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου,
Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη