Skip to main content

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Μελβούρνη: Γνωστός ο δράστης της επίθεσης

Η επίθεση που διέπραξε την Παρασκευή ο 30χρονος Χάσαν Χάλιφ Σάιρ Άλι θεωρείται από την αυστραλιανή αστυνομία τρομοκρατική ενέργεια.

Ο σομαλικής καταγωγής άνδρας που σκότωσε χθες με μαχαίρι έναν άνθρωπο στο κέντρο της Μελβούρνης και τραυμάτισε άλλους δύο προτού δεχθεί τα πυρά της αστυνομίας, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ωστόσο θεωρούσαν ότι δεν συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Αυστραλίας.

Η επίθεση που διέπραξε την Παρασκευή ο 30χρονος Χάσαν Χάλιφ Σάιρ Άλι θεωρείται από την αυστραλιανή αστυνομία τρομοκρατική ενέργεια. Την ευθύνη γι'αυτήν ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

"Το αντιμετωπίζουμε εφεξής ως μια τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε χθες ο Γκρέιαμ Άστον, αρχηγός της αστυνομίας της Βικτόρια, στη νότια Αυστραλία.

"Αν και είχε εξτρεμιστικές απόψεις, η εκτίμηση που είχε γίνει ήταν ότι δεν συνιστούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια", δήλωσε σήμερα ο Ίαν Μακάρτνεϊ, αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

"Το να μάθουμε πως και πότε πέρασε από τις εξτρεμιστικές απόψεις στην επίθεση που διέπραξε χθες θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας", σημείωσε.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή μέσω του προπαγανδιστικού του οργάνου, του "πρακτορείου" Amaq.

"Ο δράστης της επιχείρησης (...) στην Μελβούρνη (...) ήταν ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επιχείρηση αυτή ανταποκρινόμενος στα αιτήματα να μπουν στο στόχαστρο οι πολίτες των χωρών μελών του (διεθνούς) συνασπισμού" των αντιτζιχαντιστικών δυνάμεων, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, μετέδωσε το Amaq.

Οι ερευνητές της αστυνομίας είχαν αρχικά δηλώσει ότι ο δράστης δεν ήταν γνωστό να έχει δεσμούς με την τρομοκρατία.

Ωστόσο αργότερα διευκρινίστηκε ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών για τρία χρόνια και ότι είχε έρθει όταν ήταν παιδί στην Αυστραλία με την οικογένειά του.

Επίσης το 2015 του είχε αφαιρεθεί το αυστραλιανό διαβατήριό του επειδή υπήρχε η υποψία ότι ήθελε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

Εξάλλου ο αδελφός του θα δικαστεί το ερχόμενο έτος με την κατηγορία ότι ήθελε να αποκτήσει πυροβόλο όπλο για να διαπράξει μια τρομοκρατική ενέργεια.