Skip to main content

Τροποποιεί εκ νέου την πολιτική του στο Αφγανιστάν ο Ομπάμα

Ο ρόλος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα παραμείνει αμετάβλητος, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Την απόφασή του να διατηρήσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν στους 8.400 ως το τέλος της θητείας του ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει επισφαλής.

Κάνοντας δηλώσεις στον Τύπο στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ανέφερε πως ο ρόλος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα παραμείνει αμετάβλητος. Τα αμερικανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν την αφγανική αστυνομία και τον στρατό, ενώ παρέχουν επίσης υποστήριξη σε αντιτρομοκρατικές αποστολές με στόχο τους Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ομπάμα έκρινε ακόμη ότι ο ή η διάδοχός του θα μπορεί να βασιστεί σε «γερά θεμέλια» όσον αφορά στην αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και θα είναι σε «καλύτερη θέση» για να λάβει αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι διαμέσου μιας πολιτικής διευθέτησης ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Ακόμη, ο Ομπάμα εκτίμησε πως η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν παραμένει επισφαλής, ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να αποτελούν απειλή και ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να μην είναι όσο ισχυρές θα μπορούσαν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές παρόντων του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, του στρατηγού Τζο Ντάνφορντ.

Πάνω από 2.300 αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν το 2001.