Skip to main content

Τροποποιήσεις στις συμβάσεις του ΥΕΘΑ

Στα 120 εκατ. ευρώ το όφελος από την τροποποίηση της σύμβασης για τα μεταφορικά ελικόπτερα, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Βενιζέλο.
Το θέμα των ανταλλακτικών των κινητήρων των αεροσκαφών F-16, η τροποποίηση της σύμβασης για τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 και η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής σχετικά με την υποεπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, η οποία αναβαθμίζεται στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, θα απασχολήσουν την απογευματινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι με την τροποποίηση της σύμβασης για τα μεταφορικά ελικόπτερα θα υπάρξει όφελος περί τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ γνωστοποίησε ότι απέστειλε επιστολή προς την κοινοπραξία με την οποία ζητεί να παράσχει γραπτώς διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν γίνει παράπλευρες πληρωμές στο διάστημα από το 2003 μέχρι σήμερα, που υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα.

Όσον αφορά στο θέμα των ανταλλακτικών των κινητήρων των F-16, επανέλαβε ότι αν δεν υπάρχει συναίνεση στα εξοπλιστικά προγράμματα δεν προχωράμε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για να λαμβάνει αποφάσεις, τονίζοντας, ωστόσο, εκ νέου τη σημασία της συναίνεσης στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν προβλέπονται τροποποιήσεις από την πλευρά του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει τον πλήρη έλεγχο εφαρμογής του συνταξιοδοτικού. Αυτόν έχουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο και εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα θα το δούμε.

Επίσης, δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδεσμεύσει τα κονδύλια για τα μερίσματα προς τους δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για το τρέχον τρίμηνο, ωστόσο υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα που αφορά στο γεγονός ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης δεν μπορεί να υπογράψει τη σχετική απόφαση, καθώς το κτήριο τελεί υπό κατάληψη. Όσον αφορά στα επικουρικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση. Συζητάμε με όλους τους ενδιαφερόμενους για να βρούμε την καλύτερη λύση για τους ασφαλισμένους, πρόσθεσε. Πάντως, διευκρίνισε, δεν έχουμε καταλήξει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Την επόμενη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη δομή διοίκησης, τη δομή δυνάμεων και την επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε το μεσημέρι συνάντηση με εκπροσώπους της Abu Dhabi Mar. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το ακανθώδες ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Για το θέμα εκτίμησε ότι εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν τον Αύγουστο. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το υποβρύχιο Παπανικολής έχει την πιστοποίηση του γερμανικού νηογνώμονα, αλλά για την παραλαβή του θα ζητηθεί νέα πιστοποίηση από το γερμανικό νηογνώμονα και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.