Skip to main content

Τσακαλώτος: Δύσκολη η συμφωνία - Αργότερα η συζήτηση για το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι «μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος»

Για «δύσκολη συμφωνία, που μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι βιώσιμη» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας τις κοινοβουλευτικές επιτροπές για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα με υφεσιακή επίδραση και μεταρρυθμίσεις.

«Αν ο κόσμος το πάρει από την αισιόδοξη πλευρά, ότι αποφεύχθηκε το Grexit, η συνισταμένη υφεσιακών και μη υφεσιακών μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη. Θα το κρίνουμε με νηφαλιότητα και βάσει του συμφέροντος των λαϊκών και μεσαίων τάξεων που τόσο έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δέχθηκε τον συμβιβασμό της αρχής της λαϊκής ετυμηγορίας από τη μία και από την άλλη την αρχή της συνέχειας της ΕΕ και των κανόνων και προσπάθησε να φέρει μία συμφωνία πάνω σε αυτή τη βάση». Ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δε θριαμβολογήσαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα».

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι «μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος». «Έχουμε μια υπόσχεση για το χρέος το 2022, πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε καμία τέτοια υπόσχεση» πρόσθεσε.

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να περάσουμε όλα τα μέτρα αναδιανομής που θέλαμε» σημείωσε.