Skip to main content

Τσακαλώτος: Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις – Προστατεύεται η α΄κατοικία

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια στην οποία θα υπάρξει και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Διευκρινίσεις για τους πλειστηριασμούς και για τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα, για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την κοινοτική οδηγία BRRD, που καλείται η Βουλή να ψηφίσει σήμερα, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής στις αρμόδιες επιτροπές ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια στην οποία θα υπάρξει και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Σημείωσε ότι και οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς έως τον Ιανουάριο του 2016.

Αναφορικά με την οδηγία BRRD, ο κ. Τσακαλωτος εξήγησε ότι αποτελεί το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες που έχουν προβλήματα. Όπως ανέφερε ο υπουργός, σε μια τράπεζα που έχει πρόβλημα -καθώς το παθητικό είναι μεγαλύτερο από τα περιουσιακά στοιχεία- πρέπει να μειωθεί το παθητικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οδηγία «βάζει τη σειρά με την οποία γίνεται το bail in. Πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι διαφόρων κατηγοριών και αν δεν έχεις φτάσει σε εξυγίανση, τότε γίνεται το bail in των καταθετών, με προστασία όμως των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη, ανά τράπεζα».

Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως έως τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με τον ESM.