Skip to main content

Τσακαλώτος: Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να φοβάται το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και όχι αντικατάστασή της, επισήμανε στον Guardian ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Το δημοψήφισμα που διενεργείται την Κυριακή, θα πρέπει να εκτιμηθεί «ως μέρος» των διαπραγματεύσεων και όχι ως κάτι που τις ακυρώνει, υποστήριξε με δηλώσεις του στην απεσταλμένη του Guardian στην Αθήνα Έλενα Σμιθ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και όχι αντικατάστασή της. Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να φοβάται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. «Ναι, βέβαια θα συνεχιστούν», δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε:

«Η ιδέα ήταν ότι θα την (σ.σ. τη συμφωνία) περνούσαμε από το κοινοβούλιο μας πριν ψηφίσει η Γερμανία και τα άλλα κοινοβούλια, αλλά εμείς το πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα και το θέσαμε στον ελληνικό λαό ως σύνολο. Αφήστε τη δημοκρατία να λειτουργήσει, κάτι που θα σήμαινε επέκταση του προγράμματος για μία εβδομάδα».

«Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η επέκταση για λίγες ημέρες δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου», κατέληξε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.